Izložba Gianluce Fiorea

Dani talijanske kulture: Dijalog stare i nove arhitekture

Kim Cuculić

Na programu ovogodišnjih Dana talijanske kulture našla se izložba »Bramante je arhistar!«, otvorena u Galeriji »Kortil«. Riječ je o izložbi fotografija talijanskog fotografa i arhitekta Gianluce Fiorea, koji je ispričao priču o talijanskoj arhitekturi



RIJEKA Na programu ovogodišnjih Dana talijanske kulture, u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci, našla se izložba »Bramante je arhistar!« otvorena u Galeriji »Kortil«. Riječ je o izložbi fotografija talijanskog fotografa i arhitekta Gianluce Fiorea, koji je priču o talijanskoj arhitekturi ispričao pomoću šest suvremenih zdanja stavljenih u odnos sa šest povijesnih primjera arhitekture. Tema izabrana za 18. izdanje Tjedna talijanskog jezika u svijetu – »Talijanski i mreža, mreže za talijanski« potaknula je na reinterpretaciju nekih od najvažnijih povijesnih i suvremenih arhitektonskih ostvarenja u Italiji, koristeći kao »ključ« neologizme nastale korištenjem mreže i komunikacijskih tehnologija.


Odabrana zdanja prezentirana su u parovima, a kroz pojedine pojmove iz suvremenog rječnika digitalnog doba (landmark, arhistar, proširena stvarnost…), uspostavljeni su interakcija i dijalog među njima.


– Rast utjecaja digitalne kulture, kojem svjedočimo posljednjih dvadeset godina, izazvao je revoluciju u idejnim procesima na području arhitekture, te je posljedično utjecao i na mogućnosti naracije. Riječi uzete iz drugih disciplina danas čine sastavni dio suvremenog arhitektonskog rječnika – piše u katalogu izložbe, čiji postav potpisuje Laura Calderoni.




Gianluca Fiore proučavao je zgrade starog Rima i one iz razdoblja baroka, prepoznavši u njima karakteristična prostorna, kromatska i relacijska obilježja. Ovo temeljito istraživanje pokazalo se korisnim za razumijevanje paralelnog razvoja teksture gradskih prostora i ljudskog tkiva. Njegovo fotografsko istraživanje usmjereno je prema stvaranju anomalije u viziji, kao i eksperimentiranju neuobičajenim točkama gledišta koje omogućavaju komunikaciju s gledateljem.


Donato Bramante (1444. – 1514.) talijanski je arhitekt i slikar, među najboljima u renesansi. Djelovao je u Milanu utječući na razvoj renesansne umjetnosti, a potom u Rimu gdje je projektirao Baziliku sv. Petra.