Predstavljeni novi članovi

Dani otvorenih vrata HAZU-a: Znanost i umjetnost u zajedništvu

Kim Cuculić

U Akademijinom Zavodu za povijesne i društvene znanosti u Rijeci predstavljeni su novi članovi suradnici HAZU-a prof. dr. sc. Darko Gašparović i prof. dr. sc. Miljenko Kapović



RIJEKA » Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci priredio je program u povodu Dana otvorenih vrata HAZU-a. Pozdravne riječi uputili su akademik Petar Strčić i dr. sc. Sanja Holjevac, voditelj i upraviteljica Zavoda. U cilju promicanja dosega znanstvenika s područja Primorsko-goranske županije, u sklopu Dana otvorenih vrata predstavljeni su novi članovi suradnici HAZU-a: prof. dr. sc. Darko Gašparović i prof. dr. sc. Miljenko Kapović.


   Prof. dr. sc. Adriana Car-Mihec predstavila je uglednog teatrologa i kazališnog djelatnika Darka Gašparovića, koji je ove godine postao član suradnik HAZU-a u Razredu za književnost. Car-Mihec predstavila je Gašparovića kao vrsnog poznavatelja povijesti kazališta, čija je znanstvena karijera vezana uz kazališnu umjetnost, dramu i teoriju književnosti.    


   Darko Gašparović ostavio je i značajan trag svojim djelovanjem u kazalištu te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Bio je intendant Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, a u zvanje izvanrednog profesora teorije književnosti na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta a u Rijeci izabran je 2001. godine. Od 2003. radio je kao redoviti profesor na Odjelu za južnoslavenske studije Korejskog sveučilišta.




   Prof. dr. sc. Miljenka Kapovića predstavio je prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci. Miljenko Kapović postao je član suradnik HAZU-a u Razredu za prirodne znanosti. Kapović je pročelnik Zavoda za biologiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, a od 2003. do 2008. obnašao je i dužnost dekana riječkog Medicinskog fakulteta. Područja njegova znanstvenog interesa su genetika, genetička analiza multiple skleroze, genetičke i biomedicinske značajke populacije.


   Ovom prigodom Darko Gašparović održao je predavanje »Znanost i umjetnost u zajedništvu promicanja humaniteta«, a naslov predavanja Miljenka Kapovića bio je »Epigenetika života«. Na programu je bilo i predavanje dr. sc. Nine Spicijarić Paškvan »Jezični dodiri na primjeru romanizama na otoku Krku«.    


   Dvodnevna manifestacija Dani otvorenih vrata HAZU-a održava se u tridesetak znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru, a otvorio ih je jučer predsjednik Akademije Zvonko Kusić istaknuvši da je uloga Akademije promicanje najviših vrijednosti nacije. HAZU je spremna suočiti se s izazovima s kojima se suočava hrvatsko društvo kao dio globaliziranoga svijeta.   


   – HAZU posebnu pozornost posvećuje brizi za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta, koji se danas najbolje prezentira kroz afirmaciju hrvatske kulture – istaknuo je Kusić, podsjetivši da je HAZU čuvarica brojnih spomenika hrvatskog slikarstva, kiparstva, arhitekture, književnosti i jezika, bez kojih bi hrvatski identitet bio znatno siromašniji.