Go out and dance

Danas Svjetski dan plesa: Plešite, plešite i smiješite se

Kim Cuculić

Nije li društvo bogatije s bogatstvom svakoga od nas? A kultura, više od bilo kojeg drugog iskaza, ujedinjuje – poručuje plesni umjetnik Mourad Merzouki, a zagrebačka primabalerina Edina Pličanić dodaje: Osjetite živu struju svoga tijela… cijeli univerzum pleše u vama!



RIJEKA » Danas se obilježava Svjetski dan plesa. Međunarodnu poruku poslao je Mourad Merzouki, a hrvatsku potpisuje Edina Pličanić. U svojoj poruci Merzouki kaže: »Ples je bio moj ulog za sreću. Postao je moja etika posredstvom plemenitosti njegove discipline. Plesom svakodnevno otkrivam svijet… Zahvaljujući plesu, uronjen u ljepotu i složenost svijeta, postao sam građanin, pojedinac koji kroz susrete s drugima ponovno iznalazi društvene kodove, vjeran vrijednostima hip-hop kulture koja preoblikuje negativnu energiju u pozitivnu snagu.


  Ples je svakodnevni izvor ponosa. Ali ja živim taj ponos duboko zabrinut, jer uočavam kod dijela mladih koji potječu iz siromašnih kvartova i koji odrastaju u frustraciji i napetosti, posvemašnji gubitak snalaženja i nemogućnost da se osmisli vlastiti život. Ja sam njihov srodnik, mi smo svi njihovi srodnici. I pokreće me, možda jače nego druge, želja, da pokažem vlastitim primjerom, da im pomognem da osjete strast za životom.


   Jer nije li društvo bogatije s bogatstvom svakoga od nas ? A kultura, više od bilo kojeg drugog iskaza, ujedinjuje. Zato imajte hrabrosti, riskirajte usprkos preprekama i mržnji s kojom ćete, zacijelo, biti suočeni; ljepota svijeta će uvijek biti na vašoj strani. Kao što je ples bio na mojoj. Sa svojom jedinstvenom snagom koja čini da nestanu sve socijalne i etničke razlike, kako bi ostao samo pokret tijelâ u njihovoj čistoj ljudskosti, bićâ koja su se vratila svom pravom izrazu, jedinstvenom i zajedničkom.«




   U hrvatskoj poruci za Svjetski dan plesa Edina Pličanić, prvakinja baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, poručuje: »Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela… cijeli univerzum pleše u vama. Otvorite oči, pogledajte, sve oko vas pleše, drveće na vjetru, oblaci sa suncem, zvijezde, mjesec, sva živa bića… cijeli univerzum pleše. Vi plešete. Sve je u svemu, ples je u svemu. Plešite, plešite i smiješite se.«


   Obilježavanju Svjetskog dana plesa pridružio se i riječki Prostor plus, koji će u suradnji s Nomadskom plesnom akademijom izvesti program »GO OUT AND DANCE«. Događanje počinje danas na Korzu, ispred Maloga salona, gdje će se od 14 do 17 sati odvijati plesni program i nastupi članova riječkih plesnih grupa, organizacija/udruga i plesnih škola. Sudjeluju: RiS Dance Centar, Plesni centar K2K, plesna skupina Porto Ri, plesna udruga RiDance, plesna grupa Flame, Plesni centar Beat, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, društvo za ples i rekreaciju Rotondo, plesni studio Flashdance Unit, Dora Vukičević, Academia de Capoeira Rijeka i Prostor Plus.


   U 20 sati u Galeriji Filodrammatica bit će prikazan film »Pokret« redateljice Tamare Bilankov. Film je premijerno prikazan u Amfiteatru u Domu mladih na prvom izdanju IKS Festivala, a potom i na nekoliko filmskih i plesnih festivala poput Festival Cinedans u Amsterdamu ili Newport Beach Film Festivalu u Kaliforniji. Film koristi estetiku scenskog pokreta ne bi li se uvukao u percepciju izvođača Alena Čelića, Romana Dautanca i Nele Sisarić i kroz tu novostečenu prizmu sagledao prostore tvornica Brodosplita, Dalmacijavina te pogona Uzor.