Promicanje kulturne baštine

“Colloquia Fluminensia – razgovori s baštinom”: predavanja i tribina o riječkim temama

Edita Burburan

Irvin Lukežić i Senka Tomljanović najavili projekt čiji je cilj na popularan način približiti riječku baštinu / Foto Marko GRACIN

Irvin Lukežić i Senka Tomljanović najavili projekt čiji je cilj na popularan način približiti riječku baštinu / Foto Marko GRACIN

Predavanja će se održavati u dvorani izložbe Glagoljica tijekom 2017. godine, a prvo je danas u 18 sati, kada će profesor Irvin Lukežić govoriti o Nataliji de Ciotta, riječkoj dobrotvorki i književnici



RIJEKA – »Colloquia Fluminensia – razgovori s baštinom«, naziv je projekta koji je jučer predstavljen u Sveučilišnoj knjižnici, u prostoru stalne izložbe Glagoljica. Riječ je o ciklusu predavanja, čiji je cilj okupljanje akademske javnosti i svih zainteresiranih građana u promicanju vrednota riječke kulturne baštine.


– Prostor Sveučilišne knjižnice, posebice u vremenu poslije Drugog svjetskog rata, bilo je mjesto okupljanja riječkih intelektualaca, a poticaj za ovaj projekt dali su nam studenti koji, unatoč suvremenim internetskim mogućnostima, u sve većem broju dolaze u knjižnicu i to ne samo zbog učenja, već i zbog druženja.


Postizanje dijaloga


Prirodni slijed bilo je naše udruživanje sa Sveučilištem – rekla ravnateljica Senka Tomljanović. U istom tonu nastavio je i profesor Irvin Lukežić, član Upravnog vijeća knjižnice, navodeći kako je glavni cilj postići dijalog te na popularan način približiti bogati fundus riječke baštine svim zainteresiranim građanima.




– Zahvaljujući svojoj povijesnoj poziciji i ulozi, grad Rijeka danas posjeduje zavidan kulturni i povijesni potencijal od nacionalnog i međunarodnog značenja koji tek treba istražiti. Nažalost, taj jedinstveni potencijal nije dovoljno prepoznat, priznat ili iskorišten u pravom smislu riječi, posebno ne kao čimbenik komunikacije koji vodi od Hrvatske prema Europi i obrnuto – istaknuo je Lukežić.


Prvo predavanje zakazano je već za danas u 18 sati, a tema je »Riječka dobrotvorka i književnica Natalija de Ciotta«. O supruzi slavnog riječkog gradonačelnika i mecene govorit će dr. sc. Irvin Lukežić. Za ovu godinu predviđena su još četiri predavanja. Jedno će biti u travnju, te još dva najesen, u listopadu i studenom.


Prigodna predavanja


Pojedina predavanja održat će se prigodno u sklopu tradicionalnih događanja kao što su Noć knjige i Dani otvorenih vrata Sveučilišne knjižnice, a poseban značaj imat će i obilježavanje značajnih obljetnica među kojima je najznačajnija 175. godišnjica djelovanja Matice hrvatske i 390. godišnjica djelovanja isusovaca u Rijeci.


Predavači će biti profesori s riječkog Sveučilišta te gosti, dr. Corinna Gerbaz Giuliano, profesorica Sveučilišta u Rijeci, Odjela talijanistike, dr. Csaba Kiss iz Budimpešte, dr. Boris Biletić iz Rovinja i dr. Mirjana Polić-Bobić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


Ovaj višegodišnji projekt koji je dobio i financijsku potporu Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke u iznosu od deset tisuća kuna, a zbog značajnog pronošenja riječke kulture, uključuje se i pridonosi sadržaju projekta EPK za 2020. godinu.