Muzej Grada Rijeke

Četvrti Hrvatski trienale keramike: Ivana Petan dobila Zlatnu plaketu

Kim Cuculić

Na izložbi se može vidjeti djela 40 umjetnika. Premijerna izložba se održava u Rijeci koja će 2020. biti EPK



RIJEKA Na četvrtom Hrvatskom triennalu keramike, koji je premijerno postavljen u Muzeju grada Rijeke, izložena su djela dvadeset i četiri umjetnika prema odabiru međunarodnog žirija od šesnaest članova iz osam zemalja. Među članovma žirija su Branka Arh i Ervin Dubrović iz Rijeke. Izložena su i djela osmero hrvatskih umjetnika, koja su nastala pedesetih i šezdesetih godina u keramičkoj radionici »Otto Krathacker« u Zagrebu, te djela osam članova žirija koji su keramičari. Ukupno se na izložbi može vidjeti djela 40 umjetnika.


Putujuća izložba


Dobitnica Zlatne plakete je Ivana Petan, a dobitnice Srebrnih plaketa su Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marijančević. Također je Nadici Eichhorn dodijeljena otkupna Nagrada Saponija, a Tončici Jelači Marijančević otkupna Nagrada Isa. Dobitnici očitovanja izvrsnosti su: Marinko Jelača, Kristina Kojan, Ljubica Lovrenčić, Đurđa Medek, Marija Milić, Bruno Paladin, Melita Tomas, Iva Višković i Ivančica Vončina, Kako ističe Hanibal Salvaro, u aktualnom trenutku Hrvatska je premrežena sa znatnim brojem izložaba keramike i događanja, kao što su umjetničke radionice i međunarodni susreti.

– Istovremeno bilježimo i uspješne nastupe na važnim selekcioniranim izložbama keramike u inozemstvu, te sudjelovanje naših umjetnika na prestižnim međunarodnim susretima i radionicama umjetničke keramike. Možemo slobodno konstatirati kako međunarodni ugled i rezultati znatno nadilaze uložena sredstva. Ali je svakako odraz već stogodišnje tradicije organiziranog umjetničkog djelovanja na području keramike.


U otprilike takvoj konstelaciji osnovan je 2008. Hrvatski triennale keramike sa zadaćom da bude poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva, ali vrednovana uz pomoć vrlo kvalitetnog međunarodnog žirija. Time izložba dobiva svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, što olakšava njenu prezentaciju u inozemstvu. Tako će i ova izložba, osim u nizu hrvatskih gradova, gostovati u Italiji i Sloveniji. Hrvatski triennale keramike je koncipiran kao putujuća izložba po Hrvatskoj i inozemstvu. Premijerna izložba održava se u Rijeci jer će biti Europska prijestolnica kulture 2020. Zatim je tu Akademija primijenjenih umjetnosti, i također možemo u zadnjem deceniju primjetiti vrlo intenzivno i kvalitetno djelovanje riječkih i istarskih keramičara, a što se ogleda u podatku da na Triennalu izlažu Bruno Paladin, Sandra Ban, Đurđica Horvat, Iva Višković, Đurđa Medek, Nevenka Francisković i Klara Kinkela – osvrnuo se Salvaro.


Međunarodne izložbe


Iako mnogi imaju običaj svrstavati keramiku u tzv. primijenjenu umjetnost, što bi moglo biti stvar jedne šire rasprave, svakako možemo konstatirati kako su djela hrvatskih keramičara jedini vid vizualnog stvaralaštva koji je stigao u neke daleke zemlje, čak i više od vrlo uspješnog animiranog filma. Stoga i ne čudi što su hrvatski umjetnici sa svojim keramičkim djelima u ovom trenutku prisutni i na važnim žiriranim međunarodnim izložbama u Gualdo Tadinu (Italija), Kecskemet (Mađarska), Vichte (Belgija) i Cluj Napoca (Rumunjska).Izložba u Muzeju grada Rijeke bit će otvorena do 15. rujna.