Animirani filmovi

Četiri hrvatske koprodukcije u konkurenciji Anneyja

Davor Mandić

Festival se u francuskom gradu Annecyju ove godine održava od 12. do 17. lipnja



U službenu konkurenciju kratkometražnih filmova 41. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije, uvrštene su čak četiri hrvatske koprodukcije: »Manivald« redateljice Chintis Lundgren, »Aerodrom« Michaele Müller, »Noćna ptica« u režiji Špele Čadež i »Ježeva kuća« Eve Cvijanović.


Festival se u francuskom gradu Annecyju ove godine održava od 12. do 17. lipnja.


»Manivald«, redateljice i scenaristice Chintis Lundgren animirani je film nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation), koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij, a riječ je o istoj autorskoj ekipi koja je radila na višestruko nagrađenom animiranom filmu »Život s Hermanom H. Rottom«.




»Aerodrom« u režiji Michaele Müller je švicarsko-hrvatska koprodukcija, a hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Inače ista redateljica potpisuje režiju filma »Miramare«, koji je 2010. godine također prikazan u konkurenciji Annecyja.


Uz ova dva, u službenu konkurenciju kratkometražnih filmova 41. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju uvrštena je i višestruko nagrađivana »Noćna ptica« u režiji renomirane slovenske animatorice Špele Čadež.


Nastala je u slovensko-hrvatskoj produkciji, a inspirirana je istinitim događajem. Priča je to o pijanom jazavcu kojeg u gluho doba noći pronalazi policijska patrola. Hrvatska koproducentica je Vanja Andrijević (Bonobostudio), koja je uz Noćnu pticu kao koproducentica radila i na »Ježevoj kući« Eve Cvijanović, animiranome filmu koji je na nedavno završenom Berlinaleu nagrađen posebnim priznanjem u sekciji Generation Kplus.


Ove se godine na festival u svim kategorijama prijavilo više od 2.800 naslova iz 95 zemalja svijeta, a zasad su objavljeni natjecateljski programi kratkometražnih i studentskih filmova. Izbor dugometražnih animiranih filmova bit će poznat krajem travnja.