Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Ex Bernardi

Atraktivni prostor u središtu Rijeke: Otvara se RiHub, novi riječki kulturni centar

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2018. u 11:22 2018-09-20T11:22:26+02:00

Svojevrsni »podnaslov« tog dugo željenog i najavljivanog prostora je »rasadnik kreativnog grada«, a voditelj Bernard Koludrović pojašnjava da je ideja bila stvoriti centar u kojem će se saditi i razvijati nove ideje o tome kako unaprijediti kulturu i život u Rijeci, a sve kroz uključivanje sugrađana koji predlažu svoje projekte, ali istovremeno i odlučuju što će se sve realizirati

RIJEKA Sljedećeg tjedna, točnije u utorak 25. rujna, Rijeka će postati bogatija za još jedan važan i potencijalno iznimno koristan javni prostor; na adresi I. Grohovca 2 (bivši Bernardi) otvara se RiHub – novi kulturni centar koji će objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih programa u kojima će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte, multifunkcionalnu dvoranu spremnu ugostiti brojna događanja, ali i prvi otvoreni coworking prostor u gradu na Rječini.

Svojevrsni »podnaslov« tog dugo željenog i najavljivanog prostora je »rasadnik kreativnog grada«, a što bi sve on trebao predstavljati objašnjava Bernard Koludrović, voditelj RiHuba.

– Ideja je bila da stvorimo centar u kojem će se saditi i razvijati nove ideje o tome kako unaprijediti kulturu i život u ovom gradu, a sve kroz uključivanje naših sugrađana koji predlažu svoje projekte, ali istovremeno kroz Vijeće građana – svojevrsno predstavničko tijelo građana u projektu Europske prijestolnice kulture – odlučuju što će se sve realizirati od predloženih projekata. Osim otvorenja RiHuba, otvaramo i natječaj za davanje malih potpora projektima građana u okviru civilne inicijative Zeleni val, a ide i poziv svim zainteresiranima za sudjelovanje u Vijeću građana. Otvorili smo u potpunosti participativni proces, gdje građani i predlažu i biraju projekte – objašnjava Koludrović.

Uloženo 500.000 eura

Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba, Riječanima poznatijeg kao bivši Bernardi, iznosi nešto više od 500.000 eura, čime je saniran podrumski i prizemni prostor. Građevinski radovi na objektu započeli su u rujnu prošle godine, a završeni su nedavno. U tijeku je finalno opremanje i uređenje prostora.

Mjesto okupljanja

Ovakav prostor, koji će služiti kao svojevrsno čvorište i mjesto okupljanja, bio je nužan upravo da bi se građani mogli na pravi način uključiti u projekt EPK-a, ali RiHub bi trebao ponuditi i mnogo više. Dio djelatnika agencije Rijeka 2020 preselit će se u taj prostor da bi se omogućila što direktnija komunikacija s građanima, a u RiHubu će biti i glavni informativni centar za sva događanja u sklopu programa EPK-a. Dakle sve što želite znati vezano uz projekt Europske prijestolnice kulture, pravac ex-Bernardi.

Vrlo važna je i funkcija RiHuba kao coworking prostora. Naime dobar dio partera namijenjen je upravo kreativnim i kulturnim profesionalcima koji ovdje mogu raditi.

Program otvaranja

Službeno otvaranje RiHuba – rasadnika kreativnog grada – bit će u utorak, 25. rujna 2018. u 19 sati. Uoči službenog otvaranja bit će organizirana Permakulturna radionica, mini konferencija »Civilne prakse su dobre prakse« i predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative Zeleni val i Vijeće građana, a nakon otvaranja planiran je glazbeni program na dvije pozornice na kojima nastupaju Goran Tomić Trio i Dr. Smeđi šećer.

Primjer investicije

– Oni najčešće nemaju adekvatne radne uvjete, a mi im ovim prostorom omogućavamo da svoje ideje razvijaju, odnosno da rade. Zajedno s Razvojnom agencijom Porin, StartUp inkubatorom Rijeka i Step Ri-jem Sveučilišta u Rijeci, na taj se način pruža cjelovita ponuda i stvara prilika da se kreativne industrije u gradu mogu razvijati. Sve je to jako vezano uz ono što se događa oko EPK-a, za takav je projekt važno imati potporu kreativnih i kulturnih profesionalaca, ali je isto tako važno dati potporu tim ljudima. Ovaj prostor će, između ostalog, služiti upravo tome – kaže Koludrović.

U prostoru partera za tu je namjenu planirano 35 radnih mjesta po principu »walk in«, dakle dođete s vašim računalom, sjednete i radite koliko vam treba, bez natječaja ili slično. Nije bitno jeste li iz Rijeke ili Londona, vaše coworking mjesto u RiHubu vas čeka. Taj je princip vani već ustaljen, a u osmišljavanju ovog modela ostvarena je suradnja sa sličnim prostorima u Europi.

Dom za »EPK Armadu«

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se govoreći o RiHubu pozvao na naš nedavni članak o nužnosti osvajanja šire javne podrške za projekt EPK.
– Ako građani Rijeke ne prepoznaju projekt Europske prijestolnice kulture kao svoj, kao projekt u kojem mogu sudjelovati, onda bez obzira na sve investicije koje napravimo nismo u potpunosti uspjeli s tim projektom. Vjerujem da će upravo RiHub kao prostor u kojem će svoj dom naći civilne inicijative vezane uz EPK biti dio te potpore i da će omogućiti da se što više građana uključi u taj projekt te da će ga u konačnici osjećati kao svoj. Dakle ovo bi mogao biti dom toj EPK Armadi – rekao je Obersnel, parafrazirajući naš tekst.
Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić na to je dodala kako se trude otvoriti različite »ulice uključivanja« i da je sada odluka na građanima.
– Želimo zaista pozvati sve da se ne ustručavaju, da nemaju straha probati, bit će puno prostora za sudjelovanje, računamo na sve skupine građana. Ovo je pravi prostor za uključivanje u EPK – rekla je Višnić.

– Postoji veliki tranzit kreativnih profesionalaca koji traže mjesta na kojima mogu boraviti neko vrijeme, ali da u isto vrijeme mogu i raditi. Rijeka na ovaj način postaje dio mreže takvih gradova, što do sada nije bio slučaj – naglašava Koludrović.
U RiHubu će se održavati i većina aktivnosti iz programa Učionica, usmjerenih prema jačanju kapaciteta, tako da prostor ima i svoju edukativnu funkciju, što bi moglo biti jako korisno kreativnim i kulturnim profesionalcima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je RiHub nastavak procesa prenamjene napuštenih ili zapuštenih prostora u gradu.
– Ovo je primjer tipa investicija u kontekstu rješavanja infrastrukture za potrebe EPK-a, ali i za potrebe građana nakon što prođe 2020. godina. Dajemo novi život tim prostorima, bez obzira jesu li dio baštine ili ne, i stvaramo novu energiju i sadržaje koji trajno obogaćuju kulturnu i turističku ponudu Rijeke – naglašava Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.