Program

Art kino u veljači donosi premijere “Maloga” i “Posljednjeg Srbina u Hrvatskoj”

Kim Cuculić

Filmske mutacije donose retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle



RIJEKA Dvije premijere hrvatskog filma i brojni nagrađivani naslovi koji trenutno prebrojavaju svoje oskarovske nominacije, samo su dio programa koje donosi veljača u riječkom Art-kinu. Film »Mali« Antonija Nuića, pobjednika Pulskog filmskog festivala, imat će riječku premijeru 14. veljače, a prva domaća zombie komedija »Posljednji Srbin u Hrvatskoj« Predraga Ličine u kino stiže 27. veljače. Na programu su i »Čovjek iz sjene« Adama McKaya, »Miljenica« Yorgosa Lanthimosa te »Obiteljske veze« Hirokazu Kore-Ede, a kino i ove godine ugošćuje Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma.


Hvaljena biografska drama/komedija »Čovjek iz sjene« prati pedeset godina složenog poslovnog i političkog putovanja američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja, s uvijek dinamičnim potpisom Adama McKaya, koji je i ovog puta okupio izvanrednu mušku postavu (Christian Bale, Steve Carell i Sam Rockwell) uz odličnu Amy Adams. Čovjek iz sjene dobio je ukupno osam nominacija za nagradu Oscar. »Miljenica« Yorgosa Lanthimosa tragikomična je priča o kraljevskim intrigama u kojoj briljiraju Olivia Colman, Rachel Weisz i Emma Stone. Sve tri glumice dobile su svoju oskarovsku nominaciju, a sam ih je film osvojio još sedmero. Od 9. veljače na program stižu i »Obiteljske veze«, dirljiva drama o japanskoj obitelji koja spaja kraj s krajem uz sitne kriminalne aktivnosti, ovjenčana Zlatnom palmom na proteklom filmskom festivalu u Cannesu. Nagrađivana rumunjska drama Adine Pintilie »Ne diraj!« ulazi u osobni istraživački projekt o intimnosti.


Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Filmskih mutacija, donosi prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima. Njegovi su filmovi umjetnički dokumenti revolucionarnih ideja, nastalih u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Portabellin fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da njegov rad tek sada vidimo u našim kinima. Uvod u retrospektivu 6. veljače u 20 sati održat će Tanja Vrvilo, umjetnička direktorica Filmskih mutacija.