Osmi rođendan

Art-kino, molim fino! Rođendanska proslava popularnog kina trajat će tjedan dana

P. N.

Popularno riječko kino slavi osmi rođendan od ponedjeljka do nedjelje odabranim programom koji uključuje dvije riječke premijere domaćih uspješnica – »Sve najbolje« Snježane Tribuson i »Dobra žena« Mirjane Karanović. Na proslavu dolaze i autorice...



RIJEKA Idućeg tjedna, od ponedjeljka do nedjelje, Art kino Croatia obilježava osmi rođendan filmskim programom koji uključuje dvije riječke premijere domaćih igranih uspješnica – »Sve najbolje« i »Dobra žena« – uz gostovanja autorica, Snježane Tribuson i Mirjane Karanović, zatim klasike dječjeg filma – »Crveni balon« i »Čarobnjak iz Oza« te klasik braće Coen, film »Veliki Lebowski« – obavijestilo je to popularno riječko kino.


U ponedjeljak na programu je božićna komedija Snježane Tribuson »Sve najbolje« koja je ovih dana krenula u distribuciju, a u srijedu u Rijeku dolazi Mirjana Karanović s filmom »Dobra žena« koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu kao najbolji film u kategoriji Manjinska hrvatska koprodukcija.


Na središnju proslavu rođendana Art-kina publika je pozvana u subotu, 17. prosinca, i to već od 11 sati kad je na repertoaru »Crveni balon«, Oscarom nagrađena priča za cijelu obitelj koja također slavi (60.) rođendan. Subotnja večer bit će u znaku crnohumornog klasika braće Coen »Veliki Lebowski«. Neposredno prije projekcije, u 19.30 sati, bit će predstavljena knjižica »Art-kino, molim fino!« kolektiva »škart« koji je osmislio ilustriranu poetičnu »knjigovnicu« o »malom kinu pored mora gdje svaki dan ima svoj film i svaki film ima svoju publiku«.




Nakon »Velikog Lebowskog« na rođendanskom partiju za glazbu će biti zadužen DJ Smeđi šećer. U nedjelju se prikazuje klasik »Čarobnjak iz Oza« iz 1939. godine.


Art-kino je s radom počelo u prosincu 2008. godine i u međuvremenu je postalo aktivni promotor filmske kulture, otvoren za sve članove zajednice. Najlakše je to pojasniti brojkama: u 2009. godini programe je pratilo 19 tisuća gledatelja, lani oko 40 tisuća, a ove se godine procjenjuje da će ih biti možda i pet tisuća više.


– U kulturnu mrežu Rijeke Art-kino se uključilo prije osam godina i od tada neprestano raste – po programima, po organizacijama s kojima surađuje i po broju publike, postavši jedna od središnjih gradskih institucija u području kulture.


Želimo Art-kino i dalje razvijati kao živo i pristupačno središte društvenog i kulturnog života Rijeke i regije, mjesto susreta, refleksije i inspiracije koje publiku upoznaje s najvrednijim postignućima i ostvarenjima filmske umjetnosti te nastaviti doprinositi izgradnji zajednice u kojoj živimo i stvaramo. Art-kino je postalo važno za identitet Rijeke i jedna od poluga njezine međunarodne promocije – istaknula je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina Croatia.