Blizak s domovinom

Ai Weiwei: Ne želim napustiti Kinu, sprema se veliki obrat

Hina

Weiwei ne skriva iznenađenje time što je u globalnoj akciji organiziranoj kako bi mu se pomoglo platiti kaznu nakon što su ga vlasti optužile za izbjegavanje plaćanja više od dva milijuna dolara poreza sudjelovalo i više od 30 tisuća Kubanaca



Kineski konceptualni umjetnik i poznati disident Ai Weiwei, koji je u travnju prošle godine završio u dvomjesečnom pritvoru nakon čega mu do danas nije dopušteno napuštanje zemlje, izjavio je kako vjeruje da se u Kini sprema »veliki obrat u kojemu će pobijediti humanizam« te kako je »niti spreman, niti želi otići« iz te zemlje.


U intervjuu za njemački list »Die Welt« Weiwei je otkrio da je njegov odnos s domovinom izuzetno blizak, na svjesnoj i nesvjesnoj razini. »Zbog toga je bilo kakva odluka o napuštanju zemlje posebno važna. Nisam spreman niti želim otići iz Kine«, kazao je Weiwei u intervjuu objavljenom u mrežnom izdanju tog tjednika.


Iako tijekom 81 dana provedenog prošle godine u pritvoru bez konkretne optužbe nije bio podvrgnut fizičkom nasilju, proživio je »nehumaniji oblik mučenja« – duhovno mučenje koje nije izazvalo fizičku bol već poniženje, kaže taj umjetnik.




Weiwei ne skriva iznenađenje time što je u globalnoj akciji organiziranoj kako bi mu se pomoglo platiti kaznu nakon što su ga vlasti optužile za izbjegavanje plaćanja više od dva milijuna dolara poreza sudjelovalo i više od 30 tisuća Kubanaca.


»Ta me inicijativa apsolutno oborila s nogu. Omogućila mi je da kinesko društvo sagledam iz jednog posve novog kuta. Odjednom sam shvatio da današnji mladi naraštaji i društvo kao takvo nisu više, kako se nekada mislilo, hrpa pijeska bez ikakva zanimanja za javni aktivizam«, kazao je.


Svi su oni ustali protiv kršenja slobode izražavanja – od običnih građana i mlađe generacije rođene u 80-tim i 90-tim godinama prošloga stoljeća do istaknutih političara, dodaje. »Kinesko društvo prolazi kroz proces samousmjeravanja. Kina se nalazi u prvim fazama velikog obrata. Onaj tko pristaje na kompromise kada je riječ o temeljnim vrijednostima, ljudskim pravima i slobodi mišljenja, čini grijeh i u konačnici će i ‘platiti za to’, a promjene će se nastaviti sve dok se stari sustav ne uruši i pobijedi humanizam, jer živimo u svijetu savjesnih ljudi«, smatra.


Umjetnik bogatog opusa provokativnog karaktera, poznat po društvenom angažmanu i političkom aktivizmu, Weiwei ubrzano postaje jedan od vodećih umjetnika kineske nezavisne art scene.