Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
6. RI LIT

Noć velikog čitanja u Filodrammatici: Rilitovci poveli publiku na književno putovanje

Popularna čitanja rilitovaca i ovoga su puta privukla brojnu publiku / snimio Sergej Drechsler
Popularna čitanja rilitovaca i ovoga su puta privukla brojnu publiku / snimio Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2018. u 10:11 2018-01-26T10:11:00+01:00

Svoje radove čitali su Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić te tri najnovije akvizicije Ri Lita – Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić

 Šesta Noć velikog čitanja, na kojoj se predstavila književna skupina Ri Lit, održana je sinoć u dvorani Filodrammatice. Popularna čitanja rilitovaca i ovoga su puta privukla brojnu publiku, a večer je počela dugotrajnim pljeskom za nedavno prerano preminulog pjesnika i novinara Predraga Lucića. Ova Noć velikog čitanja okupila je osmero autora – svoje radove čitali su Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić te tri najnovije akvizicije Ri Lita – Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić.

Prva je nastupila Željka Horvat Čeč, koja je u fazi pripreme novog romana, a sinoć je ekskluzivno na Noći velikog čitanja pročitala dio pod naslovom »Ribica«. Protagonistica pročitanog ulomka je žena koja bezuspješno pokušava zatrudnjeti, pa se odlučuje na posvajanje djeteta. U tom kontekstu autorica se kritički dotiče sustava posvajanja djece, kao i moliteljica ispred ginekoloških bolnica. U ovu priču Željka Horvat Čeč uplela je i temu smrti, a jedan od motiva je i surogat majka iz Ukrajine.

Enver Krivac čitao je tekst »Strašno uho«, koji govori o čovjeku nadnaravno izoštrena sluha. Riječ je o duboko introspektivnom, nenarativnom tekstu, na granici proze i poezije, no u specifičnom Krivčevu rukopisu. »Strašno uho« upozoravajuća je poruka ekološko-društvenog karaktera i angažirana kritika današnjice.

Rilitovcima se prvi put pridružila Doris Pandžić, koja je čitala »Bizarne crtice iz antiživota«, tekst nabijen erotikom i duhovitošću. Središnji lik crtice koju je čitala je biseksualka koja iznosi svoja razočaravajuća iskustva s raznim ženama. Dunja Matić pročitala je dio iz svog romana prvijenca »Troslojna posteljina«, predstavljajući se kao autorica izbrušena stila i osjećaja za detalj. Treća nova rilitovka je Gordana Brkić Žagar, koja se predstavila uratkom o opsesivnim ljubavnicima, a njen nastup bio je s elementima performansa, sa zanimljivim »twistom«. Posebno za Noć velikog čitanja Tea Tulić napisala je tekst u svom prepoznatljivom stilu, na razmeđi poezije i proze.

Davor Mandić, pisac, novinar i urednik kulture u Novom listu, čitao je tekst pod naslovom »Životinja«, u kojem prati neobičnu sudbinu mlade udovice Marije. Predstavio se i Igor Beleš, koji je napisao priču »Sat« o zaposleniku na naplatnoj kućici u Sv. Roku, duhovito opisujući slučajne susrete s vozačicom u koju se zaljubljuje.

Bila je to još jedna zanimljiva književna večer, u kojoj članovi Ri Lita u izravnom kontaktu s publikom čitaju svoje tekstove i predstavljaju djela u nastajanju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.