PUF 22

Nagrade kazališnog festivala u Puli: PUF je otvorio put kreaciji i slobodi

Mladen Radić

Branko Sušac u predstavi Kazališta Dr. Inat »Amanet« / Snimio D. ŠTIFANIĆ

Branko Sušac u predstavi Kazališta Dr. Inat »Amanet« / Snimio D. ŠTIFANIĆ

Nagradu »Oblak« osvojila je predstava »Anno Domini 2016. – Ljetna kolekcija M.F.-a« u režiji Mehdija Farajpoura, a nagrađene su i izraelska predstava »Sol Zemlje«, mono-opera »Dnevnik jednog luđaka« i trupa Teatro dei Venti iz Modene te francuska predstava »EXTension (+)«



Tročlani žiri kojeg su činili Enes Kišević, Bojana Ćustić Juraga i Radmila Djurica dodijelio je na kraju 22. PUF-a – međunarodnog kazališnog festivala koji je u Puli održan od 1. do 5. srpnja – nagrade »Kazališnog neba PUF-a«. Nagradu »Oblak« za scensko promišljanje koje svojom cjelovitošću i zaokruženošću ostaje središnjim i prestižnim ukrasom »Kazališnog neba PUF-a« dobila je predstava »Anno Domini 2016. – Ljetna kolekcija M.F.-a«, hrvatsko-francuska koprodukcija u režiji Mehdija Farajpoura, zbog savršene ravnoteže i cjelovitosti pri upotrebi kazališta, plesa, performansa i muzičke podloge.


Nagradu »Vjetar« za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu osvojila je predstava »Sol Zemlje« u izvedbi izraelske skupine PuppetCinema. Nagradu »Kaplja« koja se dodjeljuje za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na »Kazališnom nebu PUF-a« osvojio Moving Music Theatre iz Makedonije za mono-operu »Dnevnik jednog luđaka« u režiji Marjana Nećaka i izvedbi Ozrena Grabarića.


Nagrada »Munja« za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija) dodijeljena je talijanskoj trupi Teatro dei Venti iz Modene za predstavu »Zmaaaj«. Novoutemeljena Nagrada »Ozon« za poseban doprinos pripala je predstavi »EXTension (+)« u izvedbi kazališne skupine A.lter S.essio iz Francuske zbog istraživačke prezentacije velike moći ljudskog tijela, u odnosu na moć ljudskog uma.




Mehdi Farajpour dobio je pohvalu za izvedbu predstave »K-af-ka« u produkciji Oriantheatre Dance Company iz Pariza.


– »K-af-ka« se ne može se uklopiti ni u Oblak, ni u Kaplju, niti u Vjetar, jer ova predstava jednostavno je sve – i izvan je konkurencije. Gledajući ovu predstavu prvi put postaje jasno zašto duša ima potrebu vratiti se tijelu, koje je ovaj put točnije od riječi. Ovo je – umjetnost«, piše u obrazloženju žirija.


– Žiri se složio da svih deset ovogodišnjih predstava 22. PUF-a zaslužuju nagrade, one su svaka za sebe i istodobno sve zajedno »nova krv u kazališnom prostoru i krvotoku PUF-a«. PUF je otkrio koje sve mogućnosti nosimo u sebi, a ne možemo ih uvijek prepoznati. Zbog svega toga posebnu pohvalu žiri je dodijelio Branku Sušcu.


Studentski ocjenjivački sud nagradu »Spasko« za najemotivniju predstavu dodijelio je plesačici Yum Keiko Takayama za predstavu »EXTension(+)« u režiji Fabrice Planquettea, osnivača kazališne skupine A.lter S.essio. Nagrada nosi ime po Predragu Spasojeviću, pokojnom istarskom dizajneru i dugogodišnjem prijatelju festivala.


Uoči dodjele nagrada na 22. PUF-u predstavljene su i »Ptice« BITEF dens kompanije prema konceptu i koreografiji Edwarda Cluga te predstava »Amanet« Kazališta Dr. Inat u režiji Branka Sušca. Nakon dodjele nagrada, u klubu Uljanik nastupila je moćna slovenska grupa The Stroj.