Umjetnički projekt "Vidove orgulje"

Multimedijalni pristup sv. Vidu, zaštitniku Rijeke

Kim Cuculić

Riječanima nije dovoljno poznato koliko literarnoga potencijala leži u motivu sv. Vida, kaže Marina Čabrajec, autorica teksta čarobne kutije



RIJEKA U sklopu Dana sv. Vida u vijećnici Grada Rijeke 14. lipnja bit će predstavljen multimedijalni umjetnički projekt »Vidove orgulje«. Riječ je o I. UniRI MULTIART projektu Udruge Facultas i Sveučilišta u Rijeci koji je okupio umjetnike različitih profila te rezultirao multimedijalnom književnom, glazbenom i likovnom publikacijom.


Multimedijalna publikacija »Vidove orgulje« čarobna je knjiga-kutija čiji sadržaj sačinjava više komponenti: istoimena četverodijelna autorska serigrafija Voje Radoičića, zatim glazbeno-scensko djelo (libreto) Marine Čabrajec naslovljeno »U Gradu Svetoga Vida/In the City of St. Vitus« na hrvatskom i engleskom jeziku, te glazbeni CD-a naslovljen »Nek’ plamte grafiti«. Likovno rješenje publikacije kao cjeline također potpisuje Vojo Radoičić.


   Tekstove glazbenih brojeva na CD-u čine pojedini samostalni songovi iz teksta Marine Čabrajec koje je uglazbio i aranžirao Aleksandar Valenčić. Recitativne dijelove, to jest prolog i epilog, uz glazbenu pratnju interpretira Rade Šerbedžija. Naslov CD-a istovjetan je naslovu jedne od kompozicija koja se ostvaruje u žešćemu ritmu: »Nek’ plamte grafiti«, koju interpretira Alen Liverić uz pratnju grupe 4′ 33”. On interpretira i skladbu »Preni se, svijete«. Duet Vida i Artemije naslovljen »Da mi je biti tvoja gitara« izvode Boris Štok i Vanessa Mišić.


CD nudi komprimiranu verziju ove glazbene naracije »o Vidu – mladiću s gitarom, i o Artemiji – djevojci koja je voljela glazbu«. Komponiran u veberovskoj maniri te obogaćen rokerskim motivima, ovaj glazbeni dodatak može se shvatiti i kao najava budućega mjuzikla čiji glavni protagonist – Vid – postaje sinonim za umjetnički etos suvremene Rijeke.   

Libreto




Lea Lazzarich i Diana Grgurić potpisuju se kao urednice – prva za knjižni, a druga za glazbeni dio projekta. Prema riječima Marine Čabrajec, ideja za tekst nastala je na poticaj Katedrale Sv. Vida.


   – Pred dvije godine predloženo mi je da napišem libreto za klasično djelo: oratorij. Tim prvim libretom, za koji glazbu sklada Roberto Haller, nastojala sam oživjeti legendu o riječkome svecu. Kad sam, međutim, krenula proučavati materijale o svetome Vidu, spoznala sam da je to priča o mladiću od sedamnaest godina koja se izvrsno nadaje i suvremenoj obradi. Mislim da Riječanima nije poznato koliko literarnoga potencijala leži u motivu sv. Vida. Moglo bi se reći da je on kao zaštitnik umjetnika, plesača, komičara, ali i slijepih, žrtava munje i groma i dr. neka vrsta »alternativca« među svecima. Takva je semantika po mnogočemu sukladna vrijednostima koje se vezuju uz našu suvremenu kulturu. Vođena takvim razmišljanjima došla sam na ideju da oko Vida kao literarnog motiva pokušam okupiti umjetnike različitih profila koji bi Vida zajednički reinterpretirali, osuvremenili ga. Tako je nastao projekt »Vidove orgulje«. On je rezultat timskoga rada i sinergije različitih umjetnika, i bogat je radosnim tonovima – pojasnila je autorica teksta Marina Čabrajec.   

Kutija


Pored knjižice s tekstom i CD-a, ukrasna kutija sadržavat će četiri svitka koje je oslikao Vojo Radoičić. Svaki svitak predstavlja jednu scenu, čime je Radoičić likovno osmislio tekstualni dio. Budući da uski dugi svitci podsjećaju na orgulje, projekt je dobio naziv »Vidove orgulje«. Riječ je o ekskluzivnoj autorskoj seriji od svega 100 primjeraka.


Projekt će biti prezentiran u sklopu Dana svetoga Vida, a promovirat će ga Nataša Šegota Lah i Ozren Prohić. Financijsku podršku osigurali su Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci te Primorsko-goranska županija.