Najavljeni 4. dani srpske kulture u Istri

Multikulturalnost u Istri nije samo parola

Hina

Osim u Puli, programi će se održavati u Vodnjanu, Rovinju, Labinu i Umagu



PULA – Ovogodišnji 4. dani srpske kulture u Istri održat će se od 19. do 23. travnja, a osim u Puli, programi će se održavati u Vodnjanu, Rovinju, Labinu i Umagu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.


Ističući kako su Dani srpske kulture dokaz da multikulturalnost u Istri nije samo parola, nego uistinu živi, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula rekao je da su na području Istre pripadnici srpske manjine iznimno dobro prihvaćeni.


Svečano otvorenje 4. dana srpske kulture u Istri bit će se u Galeriji Vincenta od Kastva u Istarskome narodnom kazalištu, a svojim će se uljima na platnu predstaviti srpske umjetnice Jelena Savić, Nevena Nikodijević, Sunčica Pinc, Slađana Miljković i Božica Čobotin-Ilić. Prije toga u Vodnjanu će se otvoriti izložba fotografija »Deca su ukras sveta« autora Minje Subote.




Književna večer uz projekciju igranoga filma »Vrata Srbije« održat će se u subotu u Rovinju, a te će večeri u Istarskome narodnom kazalištu Narodno pozorište iz Kruševca izvesti predstavu »Dundo Maroje« redatelja Kokana Mladenovića. U predstavi glume Bane Trifunović, Miša Samolov i Toma Trifunović. Po riječima ravnateljice Istarskoga narodnog kazališta Gordane Jeromela-Kaić, riječ je o inovativnoj predstavi i »urnebesnoj komediji«, što potvrđuje i redateljska intervencija Kokana Mladenovića.


Riječ je o predstavi u predstavi te izvedbi »Dunda Maroja« kakva još nije viđena, rekla je Jeromela-Kaić i dodala da glumci glume zatvorenike koji »Dunda Maroja« postavljaju u zatvoru.


Usto, u svibnju će se održati revija srpskog filma u pulskome kinu »Valli« u sklopu koje će među ostalim biti prikazana trilogija »Miris kiše na Balkanu« redatelja Ljubiše Samardžića. Partner ovogodišnjih Dana srpske kulture u Istri je grad Kruševac.