Sajam knjiga u Frankfurtu

Monografija koja će nas deprovincijalizirati

Sandra Sabovljev



ZAGREB » Hrvatska se na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, što se održava od 8. do 12. listopada, ove godine predstavlja s 25 nakladnika i 20 izabranih autora na 50 četvornih metara izložbenog prostora, rekla je jučer na konferenciji za novinare ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Dodale je i da je Ministarstvo za sam nastup izdvojilo 450.000 kuna, plus 150.000 kuna za proizvodnju velike znanstvene monografije »Kronotop hrvatskoga performansa« autorice Suzane Marjanić u izdanju Školske knjige, Bijelog vala i Instituta za etnologiju i folkloristiku – što je središnji projekt nacionalnog predstavljanja na Sajmu.


   Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević osvrnuo se na dva aspekta Sajma, prvi je tehnički i organizacijski koji je povjeren udruzi Kurs u partnerstvu s Tradukijem, Nakladom Sandorf i Ministarstvom kulture, a drugi je promocija monografije »Kronotop hrvatskoga performansa«, kapitalnog dokumenta povijesti poimanja slobode.


  


Umjetnički protest




U ime Školske knjige, izdavača vrijedne monografije, govorio je Ante Žužul ističući da je ovom knjigom znanost uspješno verificirala smisleni ili besmisleni umjetnički protest.


   – Ova će knjiga deprovincijalizirati Hrvatsku i pokazati da smo i knjigom ušli u Europsku uniju, smatra Žužul i napominje da su nakladnici u današnje vrijeme veliki mecene kulture budući da su knjige uglavnom nekomercijalan proizvod.



  – Uskoro se počinjemo spremati i za ovogodišnji Bolonjski sajam dječjih knjiga kojemu će iduće godine zemlja partner biti Hrvatska. Tim će se povodom u suradnji s Ministarstvom kulture tijekom naredne godine, uoči partnerstva, održati brojni projekti vezani uz dječju književnost diljem države, izvijestila je ministrica.



   Za urednicu monografije Miroslavu Vučić ovo je bio najveći uređivački izazov koji ne bi ugledao svjetlo dana bez uigranog timskog rada. Monografija je intenzivno stvarana šest mjeseci, podijeljena u tri toma, broji više od 2.000 stranica, oko 1.800 fotografija, 150 intervjua, a podijeljena je na devet cjelina prema urbanim centrima performansa.


  


Katalog pisaca


– Nekad mi možda neki performans i nije bio jasan, no kad ga je Suzana Marjanić stavila u znanstveni kontekst, ilustrirala ga i argumentirala razgovorom s umjetnikom, skinula mi se svaka mrena s razumijevanja ovog najživljeg oblika umjetnosti, kazala je Vučić i naglasila poraznu činjenicu da su performansi nerijetko zbog dosade, predrasuda ili koječega, potpuno marginalizirani i nedovoljno umjetnički valorizirani.


      Ivan Sršen iz izdavačke kuće Sandorf sastavio je iscrpan katalog naših pisaca koji obuhvaća pregled njihova rada uz prijevode fragmenata njihovih djela. Katalog kojim se hrvatski autori predstavljaju u Frankfurtu moći će se naći i na internetskoj stranici www.croatian-literature.hr i nastavit će svoj život i nakon ovog sajma kao vrijedna baza podataka hrvatske suvremene književnosti. Katalogom su predstavljeni – Renato Baretić, Ratko Cvetnić, Boris Dežulović, Slavenka Drakulić, Daša Drndić, Ivica Đikić, Zoran Ferić, Nada Gašić, Miro Gavran, Damir Karakaš, Maša Kolanović, Mirko Kovač, Marinko Koščec, Robert Perišić, Edo Popović, Olja Savičević Ivačević, Ivana Simić Bodrožić, Igor Štiks, Milko Valent i Irena Vrkljan.


– Na frankfurtskom sajmu će se potpisati međunarodna deklaracija o suradnji u izdavaštvu, potpori knjizi, zaštiti autora i međunarodnom povezivanju europskog tržišta. Inicijativu su pokrenule europske institucije na čelu s francuskim Nacionalnim centrom za knjigu, a u ime hrvatskog Ministarstva kulture deklaraciju će potpisati načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Dubravka Nemec, kazala je Zlatar Violić dodavši da deklaraciju potpisuje 20 zemlja s ciljem osnaživanja posrnule industrije knjige u postojećim teškim ekonomskim uvjetima.



   Među nakladnicima koji će se na njemu predstaviti su VBZ, Školska knjiga, Durieux, Vuković-Runjić, Fraktura, Meandar, Algoritam, Ljevak, Kršćanska sadašnjost, Ocean more, Jesenski i Turk, Profil, Sandorf, Verbum, Mozak knjiga i drugi.


   Na sajmu će svoj rad predstaviti performer Siniša Labrović u razgovoru s autorom proznih i dramskih tekstova Vladimirom Stojsavljevićem. Posljednjeg dana, u nedjelju 12. listopada, umjetnici Suzana Marjanić, Višnja Rogošić, Boris Buden i Siniša Labrović izvest će niz umjetničkih intervencija u urbanim prostorima.