"Praktične utopije"

»Moje, tvoje, naše« od 24. do 27. listopada u Rijeci

Kim Cuculić

Ovogodišnja tema provlači se kroz različite umjetničke forme – od izložbe i predstava do glazbe i filma



RIJEKA  Sedmo izdanje programa »Moje, tvoje, naše« bit će održano od 24. do 27. listopada, a tema je »Praktične utopije«. Utopija se koristi u značenju koje se odnosi na optiku kroz koju promatramo društveni sistem i njegovu strukturnu transformaciju, te kroz koju analiziramo i zamišljamo nove oblike zajednice.


U središtu ovog istraživanja nije ono što utopije negiraju, nego su to utopijski prijedlozi za organizaciju alternativnog svijeta.


   Ovogodišnja tema provlačit će se kroz različite umjetničke forme. Tako će publika imati priliku sudjelovati u Ykon igri koja je u Rijeci već igrana 2009. godine, a u međuvremenu je ušla u finale za Nagradu DMY na Bijenalu dizajna u Berlinu. Ykon igru moći će igrati svi zainteresirani 27. listopada u 17 sati u »Molekuli« ukoliko se prijave na [email protected]. 


  Dvije premijere


U galeriji »Kortil«, 25. listopada u 18.30 sati, bit će otvorena skupna izložba »From Below as a Neighbour« kustosice Fatime Hellberg iz Electre, London. Izložba će obuhvatiti radove sljedećih autora: Babi Badalov, BADco, Bibliothek der Sachgeschichten, Kajsa Dahlberg, Öyvind Fahlström, Mark Leckey, Jennie Livingston, Carlos Motta, Pil and Galia Kollectiv i Želimir Žilnik. Izložba je najnovija etapa kontinuiranog istraživanja utopističke misli i prakse, koje je započeto na prvome »Summit of Micronations«, kongresu za projekte mikronacija koji se održao u Helsinkiju 2003. godine.   

U Rijeci će se u HKD-u održati i dvije premijere predstava. BADco. će 24. listopada u 21 sat, u suradnji s festivalom »Perforacije«, premijerno izvesti predstavu »Ima li života na sceni?«. Nova predstava BADco. umjetničko je istraživanje dva povezana skupa problema: stvaranja minimalnih uvjeta za život i činjeničnosti u kazalištu. 


   Pil & Galia Kollektiv iz Londona riječkoj će se publici predstaviti svojim novim radom »Terminal«, 26. listopada u 20 sati. To je čudnovata predstava s popularnom glazbom smaka svijeta, filmski i izvedbeni projekt koji istražuje politiku post-apokaliptične fikcije.   

Glazba i film


U Rijeku u suradnji s festivalom »Perforacije« dolazi i predstava Bojana Đorđeva i Stipe Kostanića »Psi«, koja je nastala prema tekstu Hervéa Guiberta »Les chiens«, a na programu je 25. listopada u 20 sati u HKD-u na Sušaku. Predstava se gradi na vrlo jednostavnoj formi: iz čiste prisutnosti glumca Stipe Kostanića na pozornici. Predstava se razvija kao tjelesni performans o introspekciji duše. 


   U suradnji s »Tunelom« u glazbenom dijelu programa glazbu će puštati Ronald Panza i Mili Sofić iz Mostara, 26. listopada od 21 sat. U Art-kinu »Croatia« bit će prikazan film »Paris is Burning« Jennie Livingston (26. listopada u 18 i 27. listopada u 20 sati) 


   »Moje, tvoje, naše« nastaje u produkciji »Drugog mora« i partnera (Domino, Electra, Ykon, Distune), a više o programu može se naći na www.drugo-more.hr.