"Istraditional" u Ronjgima

Moderna uporaba autohtonog izraza

Svjetlana Hribar

Od  »ruske petorice«, preko hrvatskih skladatelja – Dobronića, Gotovca, Slavenskog, Matetića i njegovih sljedbenika – Zlatića, Devčića, Milottija, pa ako hoćete i mene, narodna se glazba koristi u umjetničkoj glazbi različitih žanrova, rekao je Dušan Prašelj



RIJEKA Nosač zvuka »Istraditional« Brune Krajcara, dobitnik je ovogodišnje nagrade Porin, a ovih je dana bio predstavljen i u Ronjgima, odakle je krenula priča o autohtonom istarskom i primorskom  glazbenom izričaju u umjetničkoj glazbi.


Naime, davno, prije više od pedeset godina, Ivan Matetić Ronjgov govorio je Slavku Zlatiću: »Držite se Istre, in hoc signo vinces!« – (tj. u tom ćeš znaku pobijediti). Smatrao je Matetić da je autohtona narodna glazba vrelo s kojeg se generacije mogu napajati i citate ili vlastite izvedenice koristiti u umjetničkoj glazbi.  O tome je na predstavljanju »Istraditionala« govorio i Dušan Prašelj, dirigent i skladatelj koji je čitav život posvetio nastavku Matetićeve ideje.


– Od  »ruske petorice«, preko hrvatskih skladatelja – Dobronića, Gotovca, Slavenskog, Matetića i njegovih sljedbenika – Zlatića, Devčića, Milottija, pa ako hoćete i mene, narodna se glazba koristi u umjetničkoj glazbi različitih žanrova. Način kako je to učinio Bruno Krajcar koji je autohtoni izraz upotrijebio još modernije, stavljajući ga u kontekst improvizacija jazz izraza – za svaku je pohvalu. Zadržavajući izvorni tekst, on je snimio svoje pjevanje i ono gostujućih glazbenika, stvorivši deset bisera hrvatske suvremene glazbe – naglasio je Dušan Prašelj.




O specifičnoj tradicijskoj glazbi Istre govorio je Bruno Krajcar, nazivajući netemperirano istarsko pjevanje »hrvatskim bluesom«, koji je temeljna odrednica ovog albuma, na kojem je svaka pjesma objavljena u folklornoj izvedbi i suvremenoj obradi.


Doprinos »Istraditionalu« dao je i dizajner David Ivić, spojivši istarsku crljenicu, suhozid i plavetnilo mora…