Corners Triangle

Međunarodni projekt: Zamet postaje poprište raznih umjetničkih akcija

Kim Cuculić

Corners će imati radionice, razgovore, igraonice...

Corners će imati radionice, razgovore, igraonice...



Program CORNERS Triangle Rijeka bit će održan od 24. svibnja do 4. lipnja, a okupit će petnaestak domaćih i međunarodnih umjetnika koji će izvoditi različite umjetničke akcije u riječkom naselju Zamet. Okupljeni u tri umjetnička projekta, umjetnici će na Zametu razvijati svoje ideje putem radionica, razgovora i gradnje instalacija, u komunikaciji s lokalnom zajednicom te institucijama poput Osnovne škole Zamet, Mjesnog odbora, Kluba starijih osoba, Boćarskog kluba, Društva tjelesnih invalida Rijeka i zametskog ogranka Gradske knjižnice.


Izgradnja arhiva temeljni je postupak »Igrališta« (Playground), u kojem Miha Horvat, Riccardo Spagnulo, Gianfranco Mirizzi i Simon Farid prikupljaju igre tipične za pojedina područja te neke od njih preoblikuju s nevjerojatnim pravilima. Jedna od njih je »Žuti automobil« (Yellow Car) čiji je cilj uočiti što više žutih automobila.


Riječani koji koriste Twitter moći će od 30. svibnja do 18. lipnja odmjeravati snage u digitalnoj inačici ove igre. Ostale igre iz kolekcije »Igrališta« posjetitelji će vidjeti i zaigrati 27. i 28. svibnja te 4. lipnja na platou ispred sportske dvorane na Zametu.




»Među nama« (In Between) Siniše Labrovića, Elvina Flaminga (Jarosława Czarneckog), Helene Wikström, Davora Sanvincentija i Juana Aizpitarte poigrava se promatranjem kao metodom koja zbližava ljude koji žive u susjedstvu. Umjetnici će prikupljati priče iz zametskog susjedstva koje će javno predstaviti u večernjim satima posljednjeg dana događaja putem izložbe i filmskih projekcija.


»Sestrice« Mile Pavićević, Josebe Irazoki i SIMKA – Simona Häggbloma i Karin Lind je projekt koji propituje medije, njihov sadržaj i način funkcioniranja – na trodnevnoj radionici s učenicima Osnovne škole, umjetnici će predložiti različite strategije interveniranja u medije i javni prostor.


Glavni događaj na kojem će biti predstavljeni svi radovi bit će održan na Trgu riječkih olimpijaca ispred sportske dvorane 4. lipnja. CORNERS Triangle je dio međunarodnog projekta CORNERS of Europe, a osim na Zametu odvija se i na zagrebačkom Trnju te ljubljanskim Fužinama.


Riječki događaj organizira udruga Drugo more u okviru festivala »Zoom«, a prisustvovanje programima je slobodno.