Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
22. travnja 2019.
Europski projekt

Mala barka 2: Prikupljanje podataka za virtualni muzej mora

Melita Raukar, Nikolina Radić Štivić i Tea Perinčić / Foto: M. GRACIN
Melita Raukar, Nikolina Radić Štivić i Tea Perinčić / Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2018. u 16:52 2018-07-19T16:52:00+02:00

Projekt se provodi s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne pomorske baštine

RIJEKA Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u sklopu europskog projekta »Mala barka 2« koji se kao dio programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014. - 2020. provodi s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne pomorske baštine, aktivno istražuje i popisuje pomorsku baštinu na području Primorsko-goranske županije.

Projekt su na konferenciji za novinare predstavile ravnateljica Muzeja Nikolina Radić Štivić, Melita Raukar - pročelnica Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj PGŽ-a te viša kustosica Muzeja Tea Perinčić.

Kako je istaknuto, u prikupljanje podataka o pomorskoj baštini Muzej želi uključiti i stanovništvo lokalnih zajednica, kao i turiste na prostoru Primorsko-goranske županije.

U tu svrhu Muzej je na svojoj web-stranici objavio obrazac za upis podataka o pomorskoj baštini kako bi bio dostupan svima koji žele pridonijeti prikupljanju podataka, a koji će se koristiti za izradu virtualnog muzeja mora.

Na taj će način i šira zajednica pomoći u trajnom očuvanju pomorske baštine od zaborava i nestajanja, dok će najvredniji primjerci materijalne i nematerijalne pomorske baštine, prema stručnoj procjeni, biti predloženi za zaštitu i upis u Hrvatski registar kulturnih dobara.

Prema riječima Nikoline Radić Štivić, uloga Muzeja u ovom projektu je prije svega provesti osnovnu muzeološku djelatnost na terenu – identificirati pomorsku baštinu, evidentirati je, prezentirati i poduzeti mjere da se ona zaštiti.

– Kroz ovaj projekt namjera nam je osvijestiti kod ljudi što je to pomorska baština, koja je njezina vrijednost i potencijal u smislu razvoja kulturno-turističkih programa i proizvoda. Naš Muzej kroz ovaj projekt, s našim vanjskim suradnicima i partnerima, provodi radionice o pomorskim vještinama i zanatima, izradu tehničke dokumentacije za obnovu tradicijskih plovila te dokumentarističko snimanje obnove tih plovila.

Osmislili smo digitalnu bazu podataka za pomorsku baštinu te zajedno s kolegama iz Rovinja i Slovenskog primorja prikupljamo podatke za unos u bazu koju namjeravamo učiniti dostupnom za pregled svima zainteresiranima. No, kako bi prikupili što više podataka o pomorskoj baštini na terenu, potrebna nam je pomoć građana, stanovnika PGŽ-a, kao i turista koji borave ovdje i imaju interesa uključiti se u ovaj projekt očuvanja pomorske baštine te ih molimo da nam pomognu ispunjavanjem upitnika – kazala je Radić Štivić.

Tea Perinčić dodala je da pomorska baština pored barki, brodova ili lučica uključuje i nematerijalnu baštinu: priče, toponime, legende...

Melita Raukar podsjetila je da su partneri na projektu PGŽ, Turistička zajednica Kvarnera, PPMHP, Udruga i Ekomuzej »Kuća o batani« Rovinj, Općina Izola, Turistička zajednica Izola, Općina Piran i Pomorski muzej Piran. Proračun za projekt iznosi 2,1 milijuna eura (od toga 1,8 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš