Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
The Plopegg Painting

MILO MOIRE Večeras novi provokativni performans švicarske umjetnice koja je oduševila na otvaranju riječkog MMSU-a

Foto: R. BRMALJ
Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2017. u 15:57 2017-09-23T15:57:58+02:00

Večeras će Milo izvesti performans pod nazivom The Plopegg Painting u kojem iz vagine izbacuje jaja punjena bojom te na taj način slika na platnu

Švicarska umjetnica i psihologinja Milo Moire koja je izazvala neviđen interes Riječana svih generacija, performansom što ga je izvela uoči otvaranje retrospektive Tomislava Gotovca u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, večeras u 19 sati ponovno nastupa u novoj zgradi muzeja, u "Benčiću"!

Milo je sinoć posve gola, s vizirom za virtualnu stvarnost na očima povela publiku od stare do nove lokacije Muzeja, a povorka koja ju slijedila u jednom se trenutku protezala od Korza do Brajde.

Na grudima i leđima umjetnica je imala ispisan natpis „Ovo nije gola žena“ kao referencu na rad Renea Magrittea „ Ovo nije lula“ dok je binarnim brojčanim zapisom „prekrila“ intimne dijelove tijela.

Izašavši iz stare zgrade Muzeja na Dolcu umjetnica se zaputila prema Korzu do zgrade gradskog poglavarstva, a zatim povorku povela do „Rikarda Benčića“. Sijedilo ju je mnoštvo građana koji su mobitelima željeli ovjekovječiti ovaj nesvakidašnji događaj.

Večeras će Milo izvesti performans pod nazivom The Plopegg Painting u kojem iz vagine izbacuje jaja punjena bojom te na taj način slika na platnu. Snimke ovog performansa i akcija u kojima umjetnica gola putuje javnim prijevozom ili poziva prolaznike da joj dodiruju intimne dijelove tijela pregledane su milijunima puta diljem svijeta.

Radikalni istupi umjetnice izazvali su mnoge polemike oko upotrebe ženskoga tijela u umjetnosti, a njezino gostovanje u Rijeci dio je programa DOPUST-a (Dani otvorenog performansa koji predstavlja popratni dio izložbe Tomislav Gotovac „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.