Centar za napredne studije

Ljetna škola o kritici nasilja: U Rijeku stiže velika Judith Butler

Hina

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Jedna od tema kojima se Butler intenzivno bavi proteklih 40 godina je pojam roda i borba protiv rodne diskiminacije, rekla je Sanja Bojanić, dodavši da se u raspravama o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj reducira bit tog dokumenta, a to je zaštita od nasilja ne samo žena, nego i općenito od nasilja u obitelji



Predstavnici Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci su na konferenciji za novinare održanoj u utorak najavili ljetnu školu »Kritika nasilja danas: kako misliti i boritit se protiv nasilja?«, koja će se održati od 18. do 22. lipnja, a otvorit će je predavanje profesorice Sveučilišta u Kaliforniji Judith Butler.


Butler je profesorica pri Odsjeku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Sveučilišta u Kaliforniji, autorica je niza važnih knjiga i dobitnica brojnih nagrada, a protekle četiri godine surađuje s Centrom na programima koji razvijaju kritičke teorije društva, rekla je Sanja Bojanić iz Centra za napredne studije jugoistočne Europe.


»Djelujemo na dekonstruiranju nasilnih praksi«, kazala je Bojanić.




Jedna od tema kojima se Butler intenzivno bavi proteklih 40 godina je pojam roda i borba protiv rodne diskiminacije, rekla je Bojanić, dodavši da se u raspravama o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj reducira bit tog dokumenta, a to je zaštita od nasilja ne samo žena, nego i općenito od nasilja u obitelji.


»Presudno nam je da se maknemo od loših tumačenja rodne ideologije i idemo prema rodnoj ravnopravnsoti«, istaknula je.


Bojanić je navela da je tema nasilja odabrana za ljetnu školu jer se živi u vremenu kriza i nasilja u svim područjima života. »Ne njegujemo dijalog i sve se svrstava u binarne modele«, rekla je. Ocijenila je da takve pojave imaju utjecaja i na demografska kretanja jer, kako je navela, razlozi za odlazak mladih ljudi u inozemstvo nisu samo ekonomski, nego i socijalno-kulturalni te bi trebalo provesti ozbiljne studije o tome zbog čega se odlazi iz Hrvatske.


Judith Butler će predavanje pod nazivom »Interpretiranje nenasilja« održati 18. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Sljedećeg dana je na programu ljetne škole panel rasprava o političkom nasilju, a 20. lipnja okrugli stol s Judith Butler o djelu preminule antropologinje Sabe Mahmood.


Ljetna škola će istraživati pitanja mogućnosti dekonstrukcije i imenovanja prevladavajućih mehanizama nasilja, odupiranja modelima prisile i nasilja te alternativi.


Odvijat će se kroz četiri glavna temata: Političko nasilje: Revizija, Adminstrativno nasilje: Migracije, Etnicizirano nasilje i Dekonstrukcije mizoginije i patrijarhata. Nakon završetka ljetne škole radovi će se objaviti u izdanju Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu.