'Red Carpet' u Šporeru

Laureatkinje Kristina Marić, Tjaša Kalkan i Sara Pećanić

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Red Carpet dobrodošla je manifestacija u svijetu sve sebičnijih umjetničkih krugova, koje čine galeristi, kolekcionari, galerije i drugi interesni lobiji. U takvom svijetu umjetnici koji ne dolaze iz središta financijske i političke moći teško pronalaze svoj put, čak unatoč svom umjetničkom talentu, rekao je Gerald Matt



OPATIJA U sklopu Bečkog tjedna danas je u umjetničkom paviljonu Juraj Šporer Hrvatskog muzeja turizma otvorena izložba pobjednika umjetničkog natječaja Red Carpet. Tjaša Kalkan, Kristina Marić i Sara Pećanić, naime, ovogodišnje su pobjednice Red Carpeta kojim se žele promovirati mladi, neafirmirani i talentirani umjetnici.  


Osnivač ovog projekta je Manuel Gras, a on se danas posebno zahvalio Opatiji i gradonačelniku Ivi Dujmiću na domaćinstvu ovom projektu i najavio da se on ubrzo širi i na druge zemlje.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





– Ovo je već četvrta godina da se Red Carpet održava u Opatiji i treća da umjetnicima dodjeljujemo nagrade. Zadatak Red Carpeta je pružiti mogućnost mladim i neafirmiranim umjetnicima da prikažu svoje radove na važnim umjetničkim pozornicama. Red Carpet ima četiri »showrooma« u Beču koji tjednu privuku i nekoliko stotina tisuća posjetitelja, pojasnio je osnivač Manuel Gras koji navodi da postoji suradnja i s drugim institucijama u Austriji.


– Opatija je oduvijek bila grad umjetnika i velika je čast ugostiti Red Carpet u sklopu kojeg mladi i neafirmirani umjetnici imaju priliku izlagati svoja djela. Oni najbolji, jednom kad, duboko se nadam, postanu slavni, neće zaboraviti na malu Opatiju, poručio je Ivo Dujmić.


Gerald Matt profesor u školi za primijenjenu umjetnost u Beču i voditelj Vienna Art instituta pojasnio je da je Red Carpet dobrodošla manifestacija u svijetu sve sebičnijih umjetničkih krugova, koje čine galeristi, kolekcionari, galerije i drugi interesni lobiji, a uglavnom preferiraju umjetnike koji dolaze iz središta financijske i političke moći. U takvom svijetu, umjetnici koji ne dolaze iz središta moći teško pronalaze svoj put, čak unatoč svom talentu.


– Red Carpet promovira upravo takve umjetnike, koji ne dolaze iz tih središta moći i zbog toga je on značajan događaj. On daje šansu mladim talentima iz zemalja kao što je Hrvatska, da njihova djela budu viđena i prepoznata, poručio je Gerald Matt.