Zagrebački filmski festival

Lakmus papir za Oscare

Maja Hrgović

Danski »Rat« redatelja Tobiasa Lindholma beskompromisna je studija ljudske psihe pod pritiskom okoline / Foto ZFF

Danski »Rat« redatelja Tobiasa Lindholma beskompromisna je studija ljudske psihe pod pritiskom okoline / Foto ZFF

Osim što je ovogodišnji program obiljem i raznovrsnošću nadmašio one prethodne, ZFF se širi i na više lokacija



ZAGREB U svojih prvih dvanaest godina Zagrebački filmski festival  izoštrio je i fino podesio radare za detektiranje najboljega u europskim kinematografijama, što pokazuje činjenica da je u program ovogodišnjeg, trinaestog izdanja koje počinje u subotu, uvršten rekordan niz naslova koji se utrkuju za najprestižnije svjetske filmske nagrade. Dobar dio njih je, prema riječima direktora Borisa T. Matića, odabran i prije negoli su stigle nominacije za te nagrade.


Osim što je ovogodišnji program obiljem i raznovrsnošću nadmašio one prethodne, ZFF se širi i na više lokacija: uz kina Europu i Tuškanac, filmovi će se prikazivati u Muzjeu suvremene umjetnosti, na Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC.


Oskarovski potencijal


Osnovu glavnog programa čini rekordnih 14 dugometražnih igranih filmova iz svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu. Među zanimljivima je obiteljska drama »Ovnovi« (islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz kanskog programa Izvjestan pogled) koju je režirao Grimur Hakoonarson, a koja kroz priču o dva brata koji godinama ne razgovaraju donosi uvid u stanje islandskog duha i krajolika. Još su četiri kandidata za Oscara u programu; bosansko-hercegovački »Naša svakodnevna priča« u kojoj Ines Tanović prikazuje život i raspad prosječne sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu; zatim češki »Kućna njega« redatelja Slaveka Horaka koji je puno pažnje položio na »tipično češku« atmosferu i gorko-slatki humor u drami o suočavanju sa smrtnosti, fokusiran na priču sebedarive patronažne sestre.

Danski »Rat« redatelja Tobiasa Lindholma beskompromisna je studija ljudske psihe pod pritiskom okoline, utemeljena na priči o nerazjašnjenom ratnom zločinu vojne postrojbe u Afganistanu, dok mađarski »Saulov sin« (koji je već osvojio Grand prix u Cannesu i Posebnu nagradu žirija u Sarajevu) govori o mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika zaduženih za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa.




Golem je to uspjeh za debitanta Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra.


No, oskarovski potencijal nije iscrpljen u glavnom programu. Tako program »Ponovno s nama« predstavlja kandidata iz Rumunjske, film »Bravo!« Radu Judea (dvostrukog laureata ZFF-a) koji donosi priču o žandaru koji početkom 19. stoljeća traži odbjeglog roba optuženog da je imao aferu sa suprugom svoga gospodara.  Tu je i francuski kandidat za Oscara, turski film »Mustang« redateljice Deniz Gamze Ergüven  o djevojkama koje su zbog optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje zatvorene u kuću gdje se moraju pripremiti za brak, te naš »Zvizdan« Dalibora Matanića.


– U natjecateljskom je programu ove godine i jedan vrlo egzotičan australski film, »Tanna«. Premijerno je prikazan u Veneciji, a to je prvi film ikad snimljen u otočnoj državi Vanuatu, u kojemu sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna, ističe Boris T. Matić, koji s puno entuzijazma govori i o desetoj godini domaćeg programa »Kockice«, kojem će biti posvećen atraktivniji termin na festivalu. »Kockice«, između ostalog, donose i hrvatsku premijeru na Mostri nagrađenog filma Dubravke Turić »Belladonna«.


Posveta Orsonu Wellesu


Od noviteta, tu je program »Horori istoka Europe«.


– Odavno filmski naučeni da se iza željezne zavjese mogu događati svakojaki užasi,  ZFF je odlučio ponovno baciti pogled s druge strane kako bi vidio jesu li se užas, strava i horor stvarali i na srebrnom ekranu – ističe Matić. Filmove iz tog programa odabire Daniel Rafaelić. Jedan od dragulja iz programa je i film »Krvopijci« Dejana Šoraka, vampirska priča u kojoj glavne uloge tumače Danilo Lazović, Maro Martinović i Ksenija Marinković (koja se u »Krvopijcima« prvi put pojavila na filmu).


Već je uhodan program »Moj prvi film« u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca, koji ove godine predstavlja debitantske naslove afirmiranih bosanskohercegovačkih redatelja, dok program »Velikih 5« donosi odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija. Kako je ove godine 100. godišnjica rođenja i 30. godišnjica smrti Orsona Wellesa, koji je bio privatno i poslovno vezan za Zagreb, ZFF mu posvećuje retrospektivu.


U žiriju dugometražnog igranog filma bit će Levan Koguashvili, prošlogodišnji dobitnik Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film, »Spojevi naslijepo«; zatim ugledni njemački filmski producent Christoph Thoke i nagrađivana američko-belgijska redateljica Jessica Woodworth. Zagrebački filmski festival trajat će do 22. studenog.