Red glazbe, red sporta

LOPTA U KAZALIŠTU Prigodna izvedba opere “Falstaff” u HNK Ivana pl. Zajca započela nogometom

Hina



Povodom nastupa hrvatske nogometne reprezentacije u finalu Svjetskog prvenstva u subotu je u HNK Ivana pl. Zajca izvedena posebna, nogometom obojena opera “Falstaff”, uz nogometne lopte na pozornici i u orkestru.  


 Na početku je publika pozdravljena na nekoliko jezika, a potom je nacionalni operni prvak Giorgio Surian, koji utjelovljuje naslovni lik ove Verdijeve opere, izašavši na scenu, otkrio da se iza prepoznatljivog okruglog Falstaffovog trbuha krije nogometna lopta. Ona je završila u orkestru riječke Opere, čiji su članovi redom bili odjeveni u hrvatske nacionalne dresove, a oni su je, dobacujući se, prebacili u publiku te je na taj način u veselom raspoloženju počela prigodna operna izvedba.


 Dirigirao je Ville Matvejeff a redatelj i dramaturg je Marin Blažević. Uz Suriana, kao sir Johna Falstaffa, nastupili su Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin i drugi.




 Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a koreografkinja i autorica scenskog pokreta Selma Banich.


 Rođeni Riječanin Giorgio Surian školovao se na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Konzeravtoriju u Trstu i Padovi, te prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala. Tijekom karijere nastupao je na scenama najvećih svjetskih opernih kuća kao što su Metropolitan, La Scala, Staatsoper u Beču, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu, Teatro Real u Madridu u suradnji s glasovitim dirigentima poput Claudia Abbada, Riccarda Mutija, Lovra von Matačića, Lorina Maazela, Zubina Mehte. Snimio je 15 nosača zvuka za velike diskografske kuće te 10 video opera. Od 2008. godine djeluje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao glazbeni pedagog.