Koncerti, izložbe i filmovi

Koncertom zagrebačke grupe Kawasaki 3P otvara se Ljeto u MSU

Hina

Foto CROPIX

Foto CROPIX

Tijekom šest idućih subota, do 18. srpnja, Muzej će ugostiti rock zvijezde s ovih prostora, Majke (13. lipnja), Zabranjeno pušenje (20. lipnja), Zorana Predina i Lačni Franz (27. lipnja), Edo Maajka (4. srpnja), Laibach (11. srpnja) i za kraj, Električni orgazam



ZAGREB - Koncertom zagrebačke grupe uz Kawasaki 3P u petak, 12. lipnja, na krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) otvara se ovogodišnje Ljeto u MSU, manifestacija koja spaja glazbu, likovnu i filmsku umjetnost.


Tijekom šest idućih subota, do 18. srpnja, Muzej će ugostiti rock zvijezde s ovih prostora, Majke (13. lipnja), Zabranjeno pušenje (20. lipnja), Zorana Predina i Lačni Franz (27. lipnja), Edo Maajka (4. srpnja), Laibach (11. srpnja) i za kraj, Električni orgazam.


Prošlogodišnje Ljeto u MSU privuklo je deset tisuća posjetitelja, podsjećaju na web stranicama Muzeja, dodajući kako bi ih ove godine moglo biti i više, s obzirom da će posjetitelji uz koncert moći pogledati film u Art-kinu Metropolis te posjetiti aktualnu izložbu “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse”.




U ciklusu “Best of Metropolis” prikazivat će se ponajbolji filmovi iz protekle sezone – dokumentarni “20.000 dana na Zemlji” o isto toliko dana života Nicka Cavea, nagrađivan na filmskom festivalu u Sundanceu, španjolska komedija “Život je lakši zatvorenih očiju” Davida Truebe, priča o usamljenom profesoru i obožavatelju Beatlesa koja je osvojila šest nagrada Goya, francuski film “Ruka u ruci” Valerie Donzelli o privlačnosti dvoje sasvim suprotnih osobnosti.


Prikazat će se još jedna francuska komedija, “Francuskinje” Audrey Dana posvećena svim licima suvremene francuske žene te dva švedska filma, pomalo mračna komedija “Turist” Rubena Ostlunda o obiteljskom potresu izazvanom nenadanom opasnošću i “Stogodišnjak koji je izašao kroz prozor i nestao”, snimljen prema velikom književnom hitu Jonasa Jonassona.


Izložba “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse” predstavlja opuse umjetnika arhitekata i dizajnera iz Slovenije, Hrvatske i BiH koji su se školovali na toj utjecajnoj međunarodnoj školi, prenijevši u ove krajeve njezine avangardne ideje. Bauhaus je početkom 20. stoljeća promijenio poimanje arhitekture, primijenjenog dizajna i vizualne umjetnosti, odredivši današnji izgled mnogih gradova.


Na tom, jednom od središnjih događaja višegodišnjeg europskog istraživačkog projekta, predstavljeni su opusi umjetnika, arhitekata i dizajnera iz Hrvatske i regije, nekadašnjih studenata Bauhausa (Otti Berger, Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, August Černigoj, Selman Selmanagić), te radovi njihovih slavnih profesora, Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Laszla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera.


U slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.