Poezija

Koloplet života u stihovima: Objavljena nova zbirka pjesama “Pitanje teksture” Drage Orlića

Tanja Kocijančić

Drago Orlić potpisuje knjige svojim sugrađanima / snimio T. KOCIJANČIĆ

Drago Orlić potpisuje knjige svojim sugrađanima / snimio T. KOCIJANČIĆ

Orlić je u svojoj novoj zbirci sabrao baš sve što ga se tiče – priče iz života, posebice djetinjstva na ulicama Vodnjana i Pule. Stihovi su mu sentimentalni, a čest motiv »Uljanik«



Nova zbirka pjesama »Pitanje teksture« književnika, satiričara, kolumnista i novinara Drage Orlića predstavljena je u Poreču – dvadesetu Orlićevu zbirku pjesama predstavila je Snježana Radetić koja je istaknula da je autor u njoj sabrao baš sve što ga se tiče – priče su to iz njegova života, posebice djetinjstva na ulicama Vodnjana i Pule gdje je trčao, ljubio i slušao ženske korake. Stihovi su mu vrlo sentimentalni, a često se pojavljuje motiv »Uljanika«, brodogradilišta koje je u doba njegove mladosti, u socijalizmu, imalo puno radnika i koje je gradilo velik broj brodova za cijeli svijet. Radetić je rekla i da Orlićeve pjesme imaju specifičan jezik.


– Ima i vulgarizama i erotskih slika, ali i to spada u koloplet života. U zbirci se otvaraju mnoga pitanja s kojima se čovjek sreće u životu, propituje se tekstura, pjesnička i ljudska, pojasnila je Radetić.


Prvu pjesmu u zbirci »Dan poslije« pročitao je Slavko Jekić, a još nekoliko Sonja Vojinović. Odabrala je njoj najdraže pjesme – »Foto Filippo«, »Nesnosne vrućine«, »Jedan vid senilnosti«, »Pohvala suncu« i »Grk s fenjerom«. Na Jekićevo pitanje kojom emocijom se vodio u pisanju knjige, Orlić je jednostavno odgovorio: »Ljubav. Ali ne samo za ovu zbirku, nego uvijek«.




U knjizi su, uz pjesme, objavljene i fotografije porečke autorice Jelene Jekić Čuturić koja je fotografiju diplomirala na Europskom institutu za dizajn u Milanu, a profesionalno se njome bavi od 2004. godine. Iza nje je više samostalnih i skupnih izložbi. Orlić ističe da su se klasične, crno-bijele fotografije skladno uklopilo u temu njegove poezije.


Knjigu »Pitanje teksture« objavila je porečka tvrtka Matija grafički centar.


Osim poezije, Orlićev stvaralački opus obuhvaća i devet knjiga satira »Lipi moji« u kojima su kolumne koje objavljuje podlistak »Lakost« u dnevniku Glas Istre. Sakupio je i objavio narodnu građu, zbirku praznovjernih pučkih priča »Štorice od štrig i štriguni«; zatim pučke ljubavne, erotske i bludne pjesme Istre »Istarski bordel muza« i narodne poslovice koje je sabrao u knjizi »Istarske narodne poslovice«. Objavio je nekoliko monografija, a godine 2009. u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci izvedena je po njegovom libretu i glazbi Alfija Kabilja opera »Casanova u Istri«. Koautor je četiriju pjesničko-likovnih mapa sa slikarima Josipom Diminićem, Đaninom Božićem, Stankom Crnkovićem i Renatom Percanom i autor je monografije o Renatu Percanu i Edi Murtiću. Mnoge su mu pjesme uglazbljene. Jedan je od osnivača međunarodne kiparske škole Montraker u Vrsaru i književnog susreta »Verši na šterni« u Vižinadi.