Hrvatsko društvo pisaca

Zoran Roško dobitnik Nagrade ‘Janko Polić Kamov’

Kim Cuculić

Zoran Roško dobio je 10.000 kuna i statuu u obliku ključa / Snimio Sergej DRECHSLER

Zoran Roško dobio je 10.000 kuna i statuu u obliku ključa / Snimio Sergej DRECHSLER

Nagrađen  je za roman »Minus sapiens« izdanju Naklade OceanMore



RIJEKA Zoran Roško ovogodišnji je dobitnik Nagrade »Janko Polić Kamov«, koju Hrvatsko društvo pisaca dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku. Roško je nagrađen za roman »Minus sapiens«, objavljenom u izdanju Naklade OceanMore.


U užem izboru bile su i knjige »Stajska bolest« (Sandorf) Slađane Bukovac, »Sjećanje šume« (Sandorf) Damira Karakaša, »Tamni čovjek Birger« (V.B.Z.) Martine Vidaić i »Ciganin, ali najljepši« (OceanMore) Kristiana Novaka. Odluku o dobitniku donio je žiri koji je radio u sastavu Nikola Petković, Boris Postnikov i Ivana Rogar.


Kako je na dodjeli u antikvarijatu »Ex libris« podsjetio predsjednik HDP-a Nikola Petković, Nagrada »Janko Polić Kamov« utemeljena je 2014. godine, a kriterij odabira je u prvom redu književna izvrsnost. Nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu.




– Na natječaj su prijavljene 63 knjige objavljene u razdoblju od 1. srpnja 2016. do 30. lipnja 2017. Uz odabrane finaliste, među polufinalistima su bili i romani Ludwiga Bauera »Šoferi«, Dražena Katunarića »Smiješak Padra Pija«, Maje Ručević »Je suis Jednoruki«, knjiga kratkih priča Nade Topić »Male stvari« i zbirka priča Nore Verde »O ljubavi, batinama i revoluciji« – osvrnuo se Petković.


Prema obrazloženju žirija, roman nagrađenog Zorana Roška »Minus sapiens« već od uvodnih rečenica predstavlja »eksperimentalno-čitalački trip« koji nema smisla uspoređivati s domaćom književnom produkcijom, a radi se o duhovitom, temeljito iščašenom i jedinstvenom djelu. Primajući Nagradu »Kamov«, koja se sastoji od novčanog iznosa od 10.000 kuna i statue u obliku ključa umjetnika Davora Krelje, Zoran Roško kazao je da malo ljudi čita domaće autore.


– A moje je djelo još izvan uobičajene domaće produkcije. Moja knjiga nije dobila potporu za objavljivanje, no izdavač OceanMore vjerovao je u mene. Osjećam se kao autsajderski pisac. No, kako ovaj roman iskače iz naše uobičajene produkcije, Nagrada »Kamov« je valjda jedina koju sam i mogao dobiti – kazao je Roško u šali.


Nagrada mu je dodijeljena na rođendan Janka Polića Kamova, koji je rođen u Rijeci 17. studenoga 1886. godine. Djelovao je u razdoblju hrvatske moderne, u kojem se hrvatska književnost priključila europskoj. Kamov je bio samosvojna, buntovna osobnost, te svojim djelom anticipira kasnija književna događanja koja će se zbiti u Europi i u Hrvatskoj.