Goranovo proljeće

Završnica pjesničke manifestacije: Goran se vraća u Lukovdol

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Nakon više od pola stoljeća dodjela Goranovog vijenca nije održana u Lukovdolu. Organizatori naše najstarije pjesničke priredbe vjeruju da se to neće ponoviti



LUKOVDOL Pjesnička manifestacija »Goranovo proljeće« bit će sljedeće godine iznova održana u Lukovdolu – zaključeno je na završnici ove najstarije hrvatske pjesničke priredbe koja je jučer održana u Lukovdolu i kojoj je prethodio sastanak s raspravom o tome zbog čega ove godine svečana dodjela Goranovog vijenca nije održana, kao što je to do sada bilo tijekom više od pola stoljeća, u Lukovodolu.


Sastanku su nazočili Marko Pogačar, predsjednik Goranovog proljeća Zagreb koje organizira manifestaciju, Gordana Vučinić, ravnateljica Knjižnice »I. G. Kovačić« iz Vrbovskog koja organizira natjecanje pjesnika osnovnih i srednjih škola, pročelnik za kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić te pročelnica Upravnog odjela Grada Vrbovsko Marina Tonković.


– Ove godine zaista nismo bili u mogućnosti prvog dana proljeća doći u Lukovdol i dodijeliti Goranov vijenac. Naredne godine to ćemo učiniti jer vidim da imamo dobre partnere u lokalnoj sredini i u PGŽ-u. Želimo tu suradnju podići na još višu razinu te dodatno napraviti nešto za sam Lukovdol i ovaj kraj.




Mogućnosti su razne, čak i za višednevno druženje, ali o tome je prerano govoriti u trenutku kad nas je Ministarstvo kulture uskraćivanjem novaca dovelo u situaciju da smo ove godine jedva održali manifestaciju. Sada nas najprije očekuju razgovori s predstavnicima MK-a kako bismo bez većih poteškoća dodjelu opet organizirali u Lukovdolu – rekao je Pogačar.


Ravnateljica Gordana Vučinić istaknula je da je nakon sastanka jasno da se dodjela Goranovog vijenca vraća u Lukovdol:


– U kakvom će obliku dalje živjeti ova najstarija hrvatska pjesnička priredba još ćemo vidjeti. Prvi nam je zadatak napraviti svojevrsni akcijski plan, od programskog do financijskog dijela, te potom vidjeti što se od toga može realizirati. Nama svakako ostaje natječaj za mlade pjesnike osnovce i srednjoškolce, a Goranovo proljeće Zagreb brinut će o dodjeli glavnih nagrada, odnosno Goranovog vijenca.


Tu su još i ideje o pjesničkim radionicama, međunarodnom druženje pjesnika i druženju pjesnika s osnovcima i srednjoškolcima, a iskristalizirala se i ideja o stvaranju svojevrsne transverzale Zagreb – Vrbovsko – Rijeka kojom bi u cijelu priredbu u znatno većoj mjeri bila uključena i Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020. – rekla je Vučinić.


Završnica »Goranovog proljeća« bila je u znaku dvodnevne radionica pjesništva održane u Planinarskom domu Kamačnik, uz vodstvo Miroslava Mićanovića koji je na kraju podijelio nagrade najuspješnijim sudionicima natjecanja osnovaca i srednjoškolaca, a u prigodnom programu nastupili su i članovi Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko, goranski pjesnik Davor Grgurić koji se predstavio kao kantautor te osnovka Ana Simčić, učenica Područne škole Severin na Kupi, koja je recitiranjem Goranovih stihova kraju privela završnicu ovogodišnjeg »Goranovog proljeća«.