Život nadmaši fantaziju

U sklopu “Noći knjige” predstavljen roman Srećka Cuculića “Strah od privida”

Kim Cuculić

Ako postoji banalnost zla, onda je ovo knjiga o zlu banalnosti. Anatomija je to bezbrojnih nesporazuma, nedorečenosti, zavisti, neprijateljstava i lažnih prijateljstava – rekao je Vuk Perišić



RIJEKA » »Noć knjige«, koja se održava 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, obilježena je i u Rijeci. U program su se uključile riječke knjižare i knjižnice, a knjige su se dijelile čak i u autobusu. Riječ je valjda o jedinoj noći u godini kada su knjige i čitanje iznova »in«.



   U »Noći knjige« u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci otvorena je Zelena knjižnica energetske efikasnosti, a Gradska knjižnica Rijeka organizirala je Noć otvorenih vrata Studentskoga čitateljskog kluba, glasna čitanja, Bookcrossing i akciju »Bonus peta – dobra knjiga«. U knjižari VBZ-a na razgovor o knjigama i egzotičnoj književnosti pozvani su Amila Žujo i Milan Ilić, a izdvojimo i prigodno darivanje knjiga putnicima u autobusu Autotroleja na liniji 32 u smjeru Opatije. Tom prilikom darivane su knjige nakladnika iz Primorsko-goranske županije, u organizaciji Strukovne skupine nakladnika HGK – ŽK Rijeka.





Antikvarijat knjiga Ex libris imao je jednu premijeru – predstavljen je novi roman riječkog autora Srećka Cuculića pod naslovom »Strah od privida«, što je Cuculićeva trinaesta knjiga.


U atmosferu romana uveo je glumac Emir Mulalić, koji je interpretirao ulomak iz knjige. Na djelo se osvrnuo Vuk Perišić, rekavši da je to knjiga o umirovljeniku koji se prisjeća svoga života i koji u tom prisjećanju želi stvoriti privid smisla.


   – Na ekranu sjećanja pojavljuju se mnogi likovi iz svakodnevice. Nevjerojatno je koliko su ti ljudi banalni i zli, mali i uplašeni. Radi male koristi oni su spremni odreći se elementarnog morala i za povišicu cinkati svoje kolege direktoru. Autor možda nije ni svjestan koliku je količinu ljudskoga zla u romanu opisao. Ako postoji banalnost zla, onda je ovo knjiga o zlu banalnosti. Anatomija je to bezbrojnih nesporazuma, nedorečenosti, zavisti, neprijateljstava i lažnih prijateljstava. U naraciju je utkana i poneka poetska slika, poput »gljive« za krpanje čarapa, koja je među malograđanima koji prolaze kroz ovaj grad najpozitivniji »lik«. Tu je i politika – glavni lik doživio je i Drugi svjetski rat, i poslijeratno siromaštvo, i tragikomične situacije iz vremena socijalizma, i nacionalizam u 1990-ima i tranziciju, dok je 21. stoljeće vrijeme bilance i osvrta na vlastiti život. Kroz roman se provlači linija patnje i besmisla, uz povremene predahe i zagledavanje u samoga sebe. Tragičan dio knjige o sjećanju je Alzheimerova bolest glavnoga lika, jer on ostaje bez osnovnog alata za sjećanje. To nije samo osobna tragedija, nego možda i metafora za bolest društva – osvrnuo se Vuk Perišić.



   U knjižari Ribook održan je »Kolaž-program najbolje od najboljeg« – izbor scenskih nastupa studentica poslijediplomskog studija »Gluma, mediji, kultura« pod mentorstvom Rade Šerbedžije. U programu su sudjelovale Martina Biljan, Dina Dehni Sow, Jelena Graovac, Denis Kirinčić, Valentina Lončarić, Jelena Mesar, Nina Sabo i Marina Stanger, te glazbenik Sandi Bratonja. Polaznice studija glume interpretirale su pjesme hrvatskih autora – od Vladimira Nazora, Vesne Parun, Miroslava Krleže do Tatjane Gromače, te stihove američkog književnika Charlesa Bukowskog.



   Srećko Cuculić kazao je da su svi likovi iz romana postojali te da život uvijek nadmaši svaku fantaziju. U romanu »Strah od privida« mogu se prepoznati stvarne situacije, a Cuculić je rekao i da je svaka knjiga na neki način autobiografska.


Na objavljivanje romana čekao je četiri godine, pa su neki likovi iz knjige, čija su imena izmijenjena, u međuvremenu pokopani. Kao moto za roman poslužilo je Solženjicinovo pitanje: »Je li cinkaroš uopće čovjek?« U glazbenom dijelu programa nastupili su Denis Razumović, Rajko Ergić, Vedran Ružić i Dorian Cuculić, unuk Srećka Cuculića.