Književnost

U prodaji dva sveska Nove Istre, vesela roza boja na koricama nije nimalo slučajna

Doris Žiković

Na poleđini obaju brojeva stoji napomena da veselu roza boju njihovih korica u 2017. i časopis i čitatelji »imaju zahvaliti« Ministarstvu kulture RH, koje im je uskratilo »samo« 45,5 posto novčane potpore u odnosu na prošlu godinu



RIJEKA U prodaji su dva sveska časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Nova Istra, br. 3/2017. i br. 4/2017., na 230, odnosno 276 stranica. Riječ je o opsežnim, sadržajnim i bogato ilustriranim časopisima, koji ulaze u 22. godište izdavanja. Na poleđini obaju brojeva stoji napomena da veselu roza boju njihovih korica u 2017. i časopis i čitatelji »imaju zahvaliti« Ministarstvu kulture RH, koje im je, valjda za bitnije svrhe, uskratilo najprije dvije trećine, a nakon njihovog prigovora »samo« 45,5 posto novčane potpore u odnosu na prošlu godinu.


Jesenski broj


U jesenskom broju Nove Istre suvremenu književnost zastupa Božica Brkan, Slavko Jendričko, Stijepo Mijović Kočan, Zijad Duraković, Adam Rajzl i Ivan Zrinušić. Što se tiče novih prijevoda, Anju Kapunkt je s njemačkog preveo Milan Soklić, Ferenca Barnasa s mađarskog je prevela Angela Pataki i Carlu Rottu s talijanskog je prevela Vanesa Begić.

Ogled o Dragutinu Antunu Parčiću napisali su Mirna Lipovac i Darko Žubrinić. Irvin Lukežić analizirao je knjigu Vinka Brešića »Kroatističko čitanje«. Božidar Petrač napravio je ogled »Šoljan o Vesni Parun«, dok je Božidar Cvenček pisao o originalnosti pjesničkih poetika Josipa Severa i Vesne Parun.


Žarko Paić napisao je opsežnu filozofsku studiju naslovljenu »Metropolis u pustinji: Arhitektura kao iluzija«.U tematskoj cjelini pod nazivom Kod Marula 2016. pišu Mladen Blažević, Maja Klarić, Sanja Knežević, Daniel Radočaj i Maja Sabljak. U Prilogu o zavičaju tekst »Potle stuo liet« napisao je Marijo Vitorjof.Knjigu poezije Nikole Đuretića »Odlazak / Oproštaj« recenzirao je Franjo Nagulov. Nadalje, na knjigu eseja Marine Šur Puhlovski »Književnost me iznevjerila, eseji s margine« kritički se osvrnula Darija Žilić. Novi roman Slavenke Drakulić »Mileva Einstein, teorija tuge« recenzirao je Božidar Alajbegović, dok je roman Nele Stipančić-Radonić »Putovanje u Indiju« recenzirala Željka Lovrenčić. Prikaz knjige Irene Vrkljan »Protokol jednog rastanka« napisala je Šura Dumanić.

Zimski broj


Četvrti broj Nove Istre opsežniji je od prethodnog. U prvom tematskom dijelu Suvremena književnost pišu Daniel Načinović, Tomislav Kovačević, Mladen Jurčić, Franjo Nagulov, Miroslav Pelikan, Neda Šušnjak i Ivo Mijo Andrić. Slijede prijevodi koje predvode »Izvaci iz korespondencije ili predgovor životu pisca Gustavea Flauberta« koje je s francuskog prevela Bosiljka Brlečić koja je također prevela tekst Pierrea Michona naslovljen »Čudo proplamsaja jezika« te je izabrala i prevela razgovor s Jeanom Echenozom pod nazivom »Flaubert u meni pobuđuje apsolutnu ljubav«. Što se tiče ogleda Josip Krajač piše o Janku Poliću Kamovu i filozofiji apsurda, dok Miodrag Kalčić detaljno analizira roman Slavenke Drakulić »Mileva Einstein, teorija tuge«. Žarko Paić napisao je opsežno filozofijsko promišljanje o stvaralaštvu Julija Knifera naslovljeno »Ponavljanje kao razlika: Kniferov put«.

Nevenka Nekić recenzirala je knjigu Nikole Đuretića »Posljednja predaja«, dok se Darija Žilić kritički osvrnula na knjigu Stanislave Nikolić Aras »Nedolično i vrijedno spomena« i na zbirku pjesama Cindy Lynn Brown »Prava djeca (ne) odrastaju usput«. Vanesa Begić napisala je recenziju knjige Drage Orlića »More tone«, a Elvis Orbanić osvrt na knjigu skupine autora »Temelji moderne Hrvatske. Hrvatska zemlja u »dugom« 19. stoljeću«.


Kao i u prethodnom broju, časopis na kraju sadrži sva izdanja Istarskog ogranka DHK-a.Cijena svakog broja časopisa je 50 kuna.