Centar Gripe

U Splitu otvoren Mediteranski festival knjige, popusti idu do 70 posto

Mario Matana

Tijekom MFK-a popusti idu i do 70 posto, ulaz je besplatan, održat će se brojne radionice i paneli, a »gala trenutak«  rezerviran je za petak, kada će se  predstaviti  Jo Nesbo



SPLIT Prava fešta o’ libri odvija se do kraja tjedna na splitskim Gripama, gdje je jučer službeno otvoren Mediteranski festival knjige. S preko deset tisuća naslova, zamišljen kao svojevrsni antipod Interliberu, kao »dva srca Hrvatske«, kontinentalne i morske, prema kojem će se u budućnosti (iako već jesu; u Splitu će biti predstavljena 21 nova knjiga) ravnati i nakladnici, već je u svom prošlogodišnjem izdanju (»nultom«, kako je rekao Kruno Lokotar, urednik programa) privukao brojne ljubitelje pisane riječi.


Nekoliko informacija je posebno zanimljivo za posjetitelje: tijekom MFK-a popusti idu i do 70 posto – knjige se mogu kupiti već od tri kune (?!), po pet ili devet kuna također je fini broj naslova, dok je neki prosjek između 30 i 60 kuna – ulaz je besplatan, održat će se brojne radionice i paneli, a onaj »gala trenutak« je svakako rezerviran za petak, kada će u Sportskom centru Gripe »Macbetha« predstaviti svjetski popularni norveški autor Jo Nesbo. Pet dana donijet će raznovrstan program za sve uzraste i područja interesa, posjetitelji će moći uživati u susretima s autorima, organizirane su radionice i dinamične panel diskusije, izložbe te zabavni večernji, popularno nazvano off-program (u obližnjem kafiću Cukarin) koji će se sastojati od storytellinga, koncerta, čitanja…


Dolazak na MFK potvrdio je i trenutno jedna od najvećih hrvatskih književnih zvijezda, Kristian Novak. Njegov posljednji roman »Ciganin, ali najljepši« iz 2016. godine osvojio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski, »Črna mati zemla« je pak izazvala brojne kontroverze, jer su je pojedine udruge pokušavale izbaciti s popisa lektire, dok je ovo možda prilika i da se nađe pokoji zaostali primjerak njegovog prvog roman »Obješeni«. Zadržane su programske linije od prošle godine, beletristika i publicistika, no ove godine su dodane i dvije tematske linije, kazano je u najavi MFK-a.




– Hercegovina, jer to kompleksno područje zahtijeva preispitivanje stereotipa, te Dalmacija kao kulisa, u kojoj se pokušava analizirati dobit i manjkovi koje regiji donosi turizam i kulturna djelatnost, jer je Dalmacija postala studio na otvorenom – rekao je između ostalog Kruno Lokotar.