Nobelova nagrada za književnost

Tko je Peter Handke? Nobelovac koji je obožavao Miloševića i negirao genocid u Srebrenici

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PARIZ Neumorni tragač za jezikom, Austrijanac Peter Handke, nagrađen u četvrtak Nobelovom nagradom za književnost za 2019. godinu, plodan je autor u ratu protiv konvencija, po cijenu žustrih polemika, posebno zbog njegovih prosrpskih stajališta.


Autor više od osamdeset djela, romana, eseja i drama, 76-godišnji Handke Nobelovu je nagradu dobio zbog “lingvističke inventivnosti kojom je istraživao periferiju i specifičnosti ljudskoga iskustva”, obrazložila je Švedska akademija, dodavši da se Handke nametnuo kao jedan od najutjecajnijih pisaca u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.


Član Akademije Anders Olsson rekao je da je Handke na vijest o dodjeli nagrade bio “jako, jako dirnut”, prenosi Reuters. “Ovo nije politička nagrada, to je književna nagrada”, dodao je Olsen.




“Nakon svih prepirki… iznenađen sam. Ovo je vrlo hrabra odluka Švedske akademije”, poručio je Handke iz svojega doma u francuskome gradu Chavilleu nakon objave vijesti o dodjeli nagrade.


Prikazivao Srbiju kao žrtvu


Svojedobno je kritizirao Nobelovu nagradu rekavši da bi je “trebalo ukinuti” jer je ona “lažna kanonizacija”, koja “čitatelju ne govori ništa”.


Handke je oštro kritiziran zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tijekom ratova devedesetih i prosrpskih stajališta kojih se nikad nije odrekao, te kada je 2006. otišao na sprovod bivšega srbijanskog predsjednika optuženog za zločine protiv čovječnosti i genocid Slobodana Miloševića, kojega je posjetio i u haaškom zatvoru.


Ubrzo nakon toga u slavnoj pariškoj Comédie française otkazana je premijera njegova djela, nakon čega je njegova sunarodnjakinja Elfriede Jelinek, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2004. godine, izjavila da je “zgrožena takvom cenzurom”.


U jesen 1995., nekoliko mjeseci poslije pokolja u Srebrenici, otputovao je u Srbiju odakle je pisao o dojmovima s putovanja u kontroverznoj knjizi “Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine: Pravda za Srbiju”.


Britanski pisac Salman Rushdie kritizirao ga je jer je “više puta strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim”.



Peter Handke rodio se 6. prosinca 1942. godine u koruškom mjestu Griffenu (slov. Grebinj) u Austriji. Majka Maria, bila je pripadnica slovenske manjine, a otac njemački vojnik kojega je upoznao tek u odrasloj dobi. On i njegova braća odrasli su s majkom i očuhom.


Utjecao na generacije pisaca


Studirao je pravo u Grazu i pridružio se skupini pisaca “Forum Stadtpark” te objavljivao u časopisu Manuskripte. Godine 1966. objavljuje prvi roman “Die Hornissen” i prekida studij. Tri godine poslije ostavlja trag na književnoj sceni dramom “Publikumsbeschimpfung” čiji je glavni koncept prepustiti glumcima da vrijeđaju publiku samo zato što su uopće došli na predstavu.


Nakon toga ističe se svojim kritikama suvremene njemačke književnosti i istupom na susretu održanom na Princetonu u SAD-u “Grupe 47”, skupine koja je od 1947. do 1967. okupljala sve značajne književnike njemačkoga govornog područja na Princetonu, kada je za suvremenu njemačku književnost rekao da pati od “nemoći opisivanja”.


Autora knjiga poput “Strah golmana pred jedanaestercem” (u Hrvatskoj objavljene u nakladi Frakture i prijevodu Borisa Perića) i “Spori povratak kući”, smatraju jednim od pisaca koji je najviše utjecao na generacije europskih pisaca koje se javljaju potkraj sedamdesetih i u osamdesetima. Među njegovim djelima ističu se i “Trenutak pravog osjećaja” (Grafički zavod Hrvatske, prijevod Snješka Knežević), “Don Juan (pripovijeda sam o sebi)” (Fraktura, prijevod Boris Perić), “Kratko pismo za dugo rastajanje” (Znanje, prijevod Dora Baron) te, uz ostale, drama “Kaspar”, postavljena 1970. u zagrebačkom kazalištu &TD u prijevodu Snješke Knežević s Ivicom Vidovićem u glavnoj ulozi.



Dobitnik je Nagrade Georg Büchner 1973., koju je vratio 1999. zbog napada NATO-a na Srbiju, Nagrade Franz Kafka 1979., Kulturne nagrade pokrajine Koruške 1983., Nagrade Grillparzer 1983., Velike austrijske državne nagradu 1987., Nagrade Siegfried Unseld 2004., a 2006. odbio je Nagradu Heinricha Heinea.


Nezadovoljstvo u Bosni i Hercegovini i na Kosovu


Nezadovoljstvo dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu, prenosi AFP, izrazile su brojne javne osobe u Bosni i Hercegovini i na Kosovu pa je tako sarajevski političar Reuf Bajrović izjavio je kako ne razumije odluku povjerenstva koje misli da je “Handke izvrstan pisac i da njegova potpora Slobi i genocidu čini dio njegova velikoga djela”.


Bosanski glumac Nermin Tulić, koji je bio teško ranjen tijekom opsade Sarajeva, samo je na Twitteru objavio emotikon koji označava povraćanje, a profesor međunarodnih odnosa iz Sarajeva Emir Suljagić, koji je preživio srebrenički pokolj, napisao je na engleskome: “Osoba koja se divi Miloševiću i prvorazredni revizionist dobila je Nobelovu nagradu za književnost… Kakvo doba…”


I na Kosovu je odluka dočekana s ogorčenjem. “Miloševićev obožavatelj, revizionist, dobio je Nobelovu nagradu za književnost”, naslov je dnevnika Koha Ditore.


Sarajevski pisac Ahmed Burić nešto je umjereniji te ističe da “književni kriteriji moraju biti iznad političkih”.