Booksa

Što je nama Crno more: Škotski novinar Neal Ascherson predstavio knjigu u Zagrebu

Sara Zorović

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Knjigu je VBZ objavio još 2016. godine, no ona je i danas  relevantna, o čemu je bilo riječi na njenom zagrebačkom predstavljanju u književnom klubu Booksi



ZAGREB Zagrebačko predstavljanje knjige »Crno more«, uglednog škotskog novinara i povjesničara Neala Aschersona, održano u književnom klubu Booksi, bilo je prigoda da urednik knjige Stjepan Ravić i povjesničar Tvrtko Jakovina s autorom progovore o motivima, zanimljivostima i relevantnosti djela starog sada već dvadeset tri godine, a prevedenog i objavljenog u nakladi VBZ-a 2016. godine.


U knjizi se Ascherson bavi poviješću jednog od najzanimljivijih područja na svijetu, Crnog mora, narodima koji su ga okruživali, kao i samom ekosustavu u kojem se ono razvija. U razgovoru s Ravićem i Jakovinom, autor je najviše govorio o nacionalizmu, za njega fiktivnom promjen-ljivom spektru koji najčešće vodi k lošim iskustvima.


Dotaknuo se i rata na našim prostorima i komentirao razdvajanje mnogih drugih država te neugodnosti iznenadnog stvaranja nepovjerenja između ljudi koji su donedavno bili dio iste zajednice. Ascherson pritom smatra da je u grobu svake propale nacije mnogo novih nacija, pa je tako i svaka nova nastala na leđima neke prethodne.




Povjesničar i profesor Tvrtko Jakovina izrazio je nezadovoljstvo trenutačnim stanjem u hrvatskom obrazovanju, zbog kojeg bi čitanje ove vrlo vrijedne knjige bilo iznimno teško studentima s manjkom predznanja.


Iako teme nisu pretežito vesele, Ascherson se, dok je odgovarao na pitanja Stjepana Ravića, često smješkao i lupkao cipelama iz kojih su virile prugaste čarape, te se nikako nije doimao kao osamdesetpetogodišnjak.


Ovo njegovo poznato djelo nastalo je kao kombinacija inspiracije ocem marincem, koji mu je često pričao o svojim putovanjima, te brojnih knjiga o Crnom moru koje je u školskim danima proučavao. Završivši Cambridge, Ascherson je ostao u novinarskom poslu više od pola stoljeća svoje karijere i postao jedan od najpoznatijih dopisnika svog vremena.


U ovom posjetu Hrvatskoj, Ascherson će svoju knjigu predstaviti večeras u Rijeci u sklopu književnog sajma Vriska, te sutra, 19. svibnja u istom kontekstu u Malom Lošinju.