Bogat dan za knjigu

Snažan datum za književnost: Na današnji dan rođeno je dvoje velikih spisatelja

Sanda Milinković

FOTO/Flickr, Wikimedia Commons

FOTO/Flickr, Wikimedia Commons

Na današnji su dan rođena dva velika imena u književnosti -  Louisa May Alcott i Clive Staples Lewis.



Na današnji je dan 1832. godine u državi Pennsylvania rođena poznata spisateljica i aktivistica, Louisa May Alcott.  Šezdeset i šest godina kasnije na isti datum, rođeno je još jedno veliko ime u književnosti. U Belfastu je 1898. godine na svijet došao Clive Staples Lewis. 


Feministica, aktivistica i spisateljica


Romani Louise May Alcott i danas su jednako popularni kao i kad su prvi put objavljeni u devetnaestom stoljeću. “Male žene” (1868.) i njeni nastavci “Mali muškarci” i “Dječaci Jo” bili su poluautobiografski romani utemeljeni na životu Alcott i njezine tri sestre.


Alcott je bila feministica čiji se pogledi pogledi odražavaju u njezinim spisima. Bila je i kći transcendentalista, a zbog oca je odrasla u društvu intelektualaca poput Ralpha Walda Emersona, Nathaniela Hawthornea i Henryja Davida Thoreaua koji su također imali određeni utjecaj na njezin rad. Nakon očeve financijske propasti počela je skrbiti za obitelj. Prije nego se u potpunosti posvetila pisanju, radila je kratko kao učiteljica i zatim kao bolničarka dobrovoljka za vrijeme Američkoga građanskoga rata. O potonjem je iskustvo opisala u prvoj uspješnici “Bolničke crtice” (“Hospital Sketches”, 1863.).




Svjetsku je popularnost, osobito kod mladih čitateljica, postigla romanom “Male žene: ili Meg, Jo, Beth i Amy” u kojem, djelomično prema vlastitim sjećanjima, realističnim prosedeom i sentimentalnim tonom pripovijeda o zgodama skromne i radišne američke obitelji te prati sudbine četiriju sestara različitih osobnosti, od njihova djetinjstva do ulaska u neizvjesnosti socijalnoga života. “Male žene” su nekoliko puta prenesene na filmsko platno, a posljednja je ekranizacija nastala upravo ove godine. 


Pisanje “lakih tekstova” i trovanje živom


Čitaj knjigu prenosi nekoliko zanimljivih crtica iz života spisateljice koji možda i nisu toliko poznati široj javnosti. Louisa je prije velike spisateljske karijere pisala laku literaturu ljubavne tematike prepunu niskih strasti. Bio je to brz i jednostavan način zarade, no pisala ih je pod pseudonimom A.M. Barnard. 


Liječenje drugih u spomenutom Građanskom ratu nije prošlo bez posljedica jer je Louisa oboljela od teške upale pluća. Primila je lijek koji se tada uobičajeno koristio, a sastojao se od mješavine čiji je glavni sastojak bila živa. Posljedice ovog liječenja je osjećala čitav život jer je zbog njega imala slab imunitet, vrtoglavice, pa čak i halucinacije, prenosi Čitaj knjigu.


Lewis uz Tolkiena književnoj skupini


Lewis je nakon smrti majke s bratom iz Sjeverne Irske otišao u Englesku. Tamo ga je zainteresirala Wagnerova glazba i nordijska mitologija pa je 1933. godine postao članom skupine “The Inklings”. Zanimljivo je što je u istoj skupini književnih entuzijasta bio i “gospodar prstenova” J.R.R. Tolkien. 


Za ovog je spisatelja ključna godina bila 1950. Kao što je Alcott imala “Male žene”, tako je Lewis imao “Kronike iz Narnije”. Prvi dio serijala nosio je naslov “Lav, vještica i ormar” nakon čega je uslijedilo još šest nastavaka. Ova knjiga prenesena je i na filmsko platno te je i na taj način postigla veliki uspjeh.


“Kronike iz Narnije” nastale su rame uz rame “Gospodara prstenova” tijekom neformalnih druženja “The Inklingsa”. 


“Kronike iz Narnije”


1950. godina bila je ključna za ovog nadarenog autora. Tada izlazi prva knjiga, od čak sedam sljedećih knjiga – Narnijske kronike. Prva se zvala “Lav vještica i ormar”. Ova knjiga je knjiga prenesena i na filmsko platno te je i na taj način postigla veliki uspjeh.


Lewis se nekoliko godina kasnije vjenčao za svoju voljenu suprugu Joy, ali par uskoro doznaje da ona boluje od raka kostiju. Nakon njezine smrti 1960. godine, Lewis ostaje u velikoj tuzi, o čemu godinu dana kasnije piše u knjizi “A Grief Observed”.