Festival autora

Smijeh kao lijek: Boba Đuderija zatvorila Vrisak

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Prema riječima Dragana Ogurlića, Đuderija je izvrsna u kratkoj formi i dijalozima. Na riječkoj promociji njene nove knjige nekoliko priča je interpretirao glumac Ranko Lipovšćak



RIJEKA Zadnjeg dana Vriska, u Ex librisu je predstavljena knjiga splitske autorice Bobe Đuderije »Marčelina: Nisam vam sve rekla«. Knjiga je objavljena u riječkoj Nakladi Val, a urednik izdanja je Dragan Ogurlić. On je podsjetio kako je došlo do ukoričenja tekstova Bobe Đuderije. Ona je, naime, objavljivala na svom blogu, pa joj je Ogurlić poslao poruku i predložio objavljivanje knjige. Kako je objasnio, bilo mu je neobično da takav talent još nema ukoričene tekstove. Boba Đuderija kazala je da je najsmješnije priče napisala u najtežem razdoblju svog života.


– Počela sam pisati zahvaljujući privatizaciji. Pogon željezare u kojoj sam radila bio je ugašen, ali smo svejedno morali dolaziti na posao. Nismo imali što raditi, pa je nekako trebalo ispuniti to prazno vrijeme. I tako sam počela pisati i kroz tipkovnicu se boriti protiv tjeskobe. Moja karakteristika je da na probleme reagiram ironizacijom i karikiranjem. U mojim pričama ima humora, apsurda i samoironije. Često plačem od smijeha na svoje priče. Drago mi je kad svojim pričama nekome uspijem razvedriti dan – osvrnula se Đuderija, koja je i na riječkoj promociji dobro nasmijala publiku.


Autorica se prisjetila i svoje šibenske obitelji, babe i dide. Boba Đuderija rođena je u Šibeniku, a od 1965. živi u Splitu te na Čiovu. Uglavnom se bavi prevođenjem, a često je angažirana i u turizmu kao licencirani turistički vodič. Prvi javni literarni istupi zabilježeni su na blogu Marchelina i u Slobodnoj Dalmaciji gdje je objavljivala kratke humoreske u podlistku Pomet, pod uredničkom palicom Ćiće Senjanovića. Dosad je objavila zbirku poezije »Morske erotske«, zbirku priča »Marčelina – kompilacija erotsko-domoljubnih kontemplacija« te knjigu »Zovem u vezi posla«. Prema riječima Dragana Ogurlića, Đuderija je izvrsna u kratkoj formi i dijalozima. Na riječkoj promociji nekoliko njenih priča interpretirao je glumac Ranko Lipovšćak.




Ovogodišnji Vrisak, sajam knjiga i festival autora, trajao je od 13. do 21. svibnja, a ugostio je brojne autore i autorice na raznim lokacijama – u Antikvarijatu Ex libris, book caffeu Dnevni boravak, na brodu Marini, u Gradskoj knjižnici Rijeka, u Bačvi te u Malom Lošinju. Programske cjeline bile su »Publicistički periskop«, »Čemu pjesnici u oskudno doba?«, »U fokusu«, »EPK na Vrisku«, »Vrisak Junior«, »Forza Rijeka«, a po prvi put u Rijeci gostovala je »G-točka«. Prvi put u Rijeci dodijeljena je i VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, a dobitnica je Marina Šur Puhlovski za roman »Divljakuša«. Sajamski dio potrajat će do 30. svibnja u VBZ-ovoj knjižari te u kupolama na Korzu.