Roman "Prijateljstvo" Fulvija Tomizze

Slovenski Kras iz tršćanske perspektive

Svjetlana Hribar

Roman je prvi put objavljen 1980. godine u izdanju milanskog »Rizzolija«, a na hrvatskom jeziku izlazi na petnaestu obljetnicu autorove smrti



RIJEKA U sklopu programa sajma knjige Kičma, u Kortilu HKD-a predstavljena je knjiga »Prijateljstvo« Fulvija Tomizze, izdanje Gradske knjižnice Umag, koje se pojavilo u javnosti na ovogodišnjem Forumu Tomizza u svibnju. 


Roman je prvi put objavljen 1980. godine u izdanju milanskog »Rizzolija«, već sljedeće godine preveden je na njemački jezik, potom na slovenski i rumunjski, a u Italiji je objavljen i u nekoliko džepnih izdanja. Na hrvatskom jeziku izlazi na petnaestu obljetnicu autorove smrti. 


O Forumu, koji je za 15 godina održavanja okupio više od 250 sudionika – autora, medijskih ljudi i prevoditelja – govorila je Irena Urbič, organizatorica Foruma Tomizza iz Kopra, napomenuvši da je Tomizza, nakon smrti, ostavio »baul baštine« ne samo u smislu književnog rada, već i javnog angažmana, kojim je čitav život promicao suživot među različitim narodima i kulturama. 




– Upravo na tragu djelovanja Fulvia Tomizze – pisca talijanske kulture i slavenskog duha – djeluje i Forum Tomizza, između Trsta, Kopra i Umaga, postavljajući svake godine temu za razmišljanje i polemiziranje sudionicima koje okuplja, zaključila je Irena Urbič. 


O segmentu djelovanja Gradske knjižnice Umag u sklopu Foruma Tomizza, govorio je pisac i bibliotekar Neven Ušumović, koji je istaknuo kako je djelovanje grupice umaških entuzijasta (koji dijelom pripadaju knjižnici, a dijelom kulturnom krugu koji podržava Forum) hrvatski dio Foruma Tomizza usmjeren tiskanju priča koje pristižu na međunarodni natječaj Foruma, a u drugom dijelu prevođenju Tomizzinih djela. 


– U sklopu prevodilačkog segmenta imamo zapažene uspjehe, rekao je Ušumović, predstavljajući roman »Prijateljstvo« koji je na svoje hrvatsko izdanje čekao do ove godine.


O romanu je govorila prevoditeljica s talijanskog Lorena Monica Kmet, napomenuvši da je sam Tomizza bio vrlo ponosan na ovu knjigu koja je prvi put »zagrebla« slovenski Kras iz tršćanske perspektive. 


Razgovoru o Tomizzinom »Prijateljstvu« pridružila se Ivana Martinčić, koja potpisuje lekturu romana, ali ističe da je posao bio sveobuhvatan upravo zbog Tomizzine osebujne misli i jezika, pri čemu su sugestijama pomogle kolegice knjižnjičarke, a nemjerljiv je doprinos sveučilišne profesorice Sanje Roić, na stručnoj redakturi teksta. 


Knjiga »Prijateljstvo« Fulvia Tomizze može se kupiti na sajmu Kičma u foyeru HKD-a na Sušaku.