Direktorica Monte Librića

Slavica Ćurković: ‘Želimo oživjeti pisani tekst kroz različite medije’

Vanesa Begić

Velika zvijezda koja nam dolazi na Librić je poznati kanadski autor David Homel, čiji je nastup na našem festivalu ujedno i dio njegove promocije na razini Hrvatske



Jedanaesto izdanje Monte Librića – Festivala dječje knjige održat će se od 23. do 29. travnja u pulskoj Zajednici Talijana. Bio je to povod za razgovor s direktoricom Festivala Slavicom Ćurković. S obzirom da je ovogodišnji Monte Librić posvećen animaciji, zamolili smo Ćurković da nam predstavi glavne aktere ove tematske cjeline te koncepciju simbioze animacije i knjiga.


– Svake godine cijela ekipa Monte Librića, prateći suvremenu književnu produkciju za djecu, vrlo predano i uz puno mašte nastoji stvoriti nove i drugačije modele promocije knjige. Nakon što su na lanjskom, jubilarnom desetom festivalu dječje knjige, lutke preplavile grad, ove godine glavna tema nam je »Animiraj me!«, pa želimo oživjeti pisani tekst kroz različite medije i glavni naglasak je na multimedijalnosti.


U tome je sudjelovalo iznimno mnogo kreativnih pojedinaca, prije svega Ivana Guljašević, autorica ovogodišnje ilustracije, spisateljica, ilustratorica i animatorica svjetskog glasa. Njene ilustracije izvrsno je u tiskane promotivne materijale uobličio Matko Plovanić iz Studija Sonda, a ove godine naš suradnik je opet Marko Bolković, koji je, osim što je voditelj tehnike, autor je i nekoliko animacijskih mappinga, koje ćemo prikazati na Libriću. Među našim, puležanskim snagama je i slikarica i scenografkinja Breza Žižović, koja je oblikovala scenu i terasu Circola. Posebno nam se dopala njezina »kocka za čitanje«, multifunkcionalni element kojim je spojila igru s čitanjem.




Jedan od autora ove godine nam je renomirani animator i ilustrator Zdenko Bašić, koji će na Libriću, u sklopu našeg tradicionalnog programa Animirana lektira, predstaviti svoj animirani film »Sjeverozapadni vjetar, I. dio« (Sudbina). O njegovim filmovima govorit će i Mihaela Majcen Marinić, vrsna poznavateljica hrvatskog animiranog filma. Na Librić će opet doći i naš dragi suradnik, ilustrator i animator Davor Schunk, koji će voditi radionicu GIF animacije, a bit će i voditelj nekoliko programa.


»Šporki Špiro…«


Opširan je i opsežan program posvećen talijanskoj književnosti za djecu s vrlo zanimljivim autorima.


– Dvojezičnost u kojoj se na jedinstven način prožimaju hrvatski i talijanski programi, vrlo je prepoznatljiv dio Librića, odražavajući u tome multikulturalnost Istre. Središnji programi i ove godine održavaju se u Zajednici Talijana Pula, poznatom Circolu, a u suradnji s talijanskom nacionalnom zajednicom dovodimo suvremene talijanske autore. Na ovogodišnji »Piknik s autorom« dolaze talijanska spisateljica za djecu Susanna Mattiangeli iz Rima s knjigom »I numeri felici« (Sretni brojevi, u slobodnom prijevodu) te pisac i ilustrator Andrea Valente iz Merana, koji predstavlja knjigu »Piccola mappa delle paure« (Mala mapa strahova).


Također, u programu Librić teatrino održat će se i interaktivna talijanska predstava La Musicastrocca, koju postavljaju Massimiliano Maiucchi i Alessandro D’Orazi, pisac za djecu i diplomirani skladatelj. Talijanski program osmislili smo zajedno s članicama Programskog odbora, Lianom Diković i Tamarom Brussich, koje su, uz predstavljanja autora te kazališnom predstavom, programski sadržaj obogatile i kreativnim radionicama, programom namijenjenim dječjim vrtićima…


Brojni autori ove godine dolaze prvi put. Kako ste odabrali ovogodišnje goste?


– Velika zvijezda koja nam dolazi na Librić je poznati kanadski autor David Homel, čiji je nastup na našem festivalu ujedno i dio njegove promocije na razini Hrvatske. Kao Autor iz daljine, Homel će predstaviti svoju netom prevedenu i izdanu knjigu »Putujući cirkus« u izdanju Naklade Val, kojoj se radnja dijelom odvija i u Hrvatskoj. Osim što je pisac, David Homel je i edukator koji često vodi radionice kreativnog pisanja u Kanadi, a kako pisati knjigu, na svojoj literarno-kreativnoj radionici, podučit će i školarce, posjetitelje Librića.


Ove godine dolazi nam i poznata, višestruko nagrađivana hrvatska spisateljica Olja Savičević Ivančević sa svojom vrlo zanimljivom slikovnicom »Šporki Špiro i Neposlušna Tonka«, oživotvorenom ilustracijama umjetnika svjetskog glasa Svjetlana Junakovića. Osobito smo počašćeni što nam Olja dolazi na Librić, budući da se kao autor za odrasle okušala i u pisanju knjiga za djecu. Naime dječja književnost često je nepravedno zapostavljena i smatra se manje vrijednom, iako su djeca vrlo zahtjevna i sve više informirana publika.


Papirnata Baka Librić


Ove godine na poseban ste način angažirali djecu u izradi Bake Librić, a odaziv najmlađih je odličan. Jeste li očekivali takav interes?


– Baka Librić i njezina »Priča za laku noć« od samih je početaka, mogli bismo reći, maskota Monte Librića, a njezin lik na festivalu izvrsno dočarava Gordana Trajković. U skladu s glavnom temom, animacijom, Baka Librić dobila je ove godine i svoju malu papirnatu dvojnicu, koju je osmislio naš novi suradnik, jedan od 15 najboljih svjetskih majstora papertoy forme, Marko Zubak.


Mala papirnata Baka Librić sad je izašla iz okvira festivala, nije samo pripovjedačica priča prije spavanja, nego putuje po Istri i okolici, a u živopisnim, duhovitim kratkim videouratcima pokazuje da se čitati može zaista svugdje, povezujući tako književnost s drugim medijima, ali i bogatim nasljeđem naše kulturne baštine. Papirnata Baka Librić zaista je izazvala velik interes.


U igru u kojoj bilo tko može sam izraditi svoju papirnatu figuricu bake preuzimajući nacrt na našoj internetskoj stranici, uključile su se sve generacije, radovi su nam stigli čak i izvan granica Hrvatske. Fotografije papirnate Bake Librić stižu nam na Facebook i Instagram, a u izradu su se uključili i učenici četvrtih razreda pulskih osnovnih škola, kojima smo podijelili više od 700 nacrta i uputa za izradu Bake Librić. Očekivali smo velik odaziv, jer je lik Bake Librić vrlo prepoznatljiv, a bojajući papirnatu figuricu bake, djeca mogu sama dati oduška svojoj mašti i kreativnosti.


Interes je velik


Neki programi odvijaju se svake godine i postali su prepoznatljiv dio manifestacije.


– Neki tradicionalni programi poput »Piknika s autorom« i »Priča za laku noć« održavaju se od prvih Librića. No svaka tema uvijek donosi i nove zanimljive formate. Ove godine posebno je značajan program »Animirana lektira«. Svaki dan u poslijepodnevnim satima prikazivat ćemo animirane filmove hrvatskih autora; Ivane Guljašević, Eve Cvijanović, Zdenka Bašića i Božidara Trkulje.


Posebno bih izdvojila film »Cijena ugljena« našeg Vibora Juhasa i opet se vratila na kreativce i višegodišnje suradnje. Viborov umjetnički doprinos ostavio je trag u brojnim izdanjima našeg festivala. U sastavu programa vodit će radionicu 2D animacije. Osim već spomenutog »Piknika s autorom«, »Autora iz daljine«, »Priče za laku noć«, »Animirane lektire« i kreativnih radionica tu su i »Librić teatrino« u sklopu kojega će biti prikazane zanimljive kazališne predstave Teatra Poco Loco i kazališta Mala scena, zatim »Librofonia«, gdje će nam učenici pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova prirediti pravi mali koncert, zatim »Škole stvaraju«, »Dječji vrtići stvaraju«, »Igre i priče na terasi Circola«…


Svijet papirnatih igračaka Marka Zubaka također je izazvao velik interes.


– Osim same uvertire u Monte Librić, koju nam je priredio prije festivala animirajući Baku Librić, Marko Zubak održat će u Circolu svoju papertoy stop motion radionicu, također s temom Bake Librić. Radionica je namijenjena djeci u dobi od četiri do 14 godina, no mogu sudjelovati i članovi njihovih obitelji, od roditelja do baka. Tako će svi zajedno, izradivši svoju papirnatu figuricu bake, kao i oni koji donesu već gotovu, izrađenu Baku Librić, u duhu ovogodišnje teme usput naučiti i tehniku stop motion animacije. Na kraju radionice izradit će se i video s radovima polaznika pa se za ovu radionicu već javilo mnogo zainteresiranih.



Monte Librić rezultat je timskog rada. Predstavite nam ukratko užu ekipu s kojom kreirate Festival dječje knjige.


– Naravno, u kreiranju i provođenju programa sudjeluje cijeli naš tim. Uhodana smo mi ekipa, uz Monte Librić stvaramo i puno opsežniji Sa(n)jam knjige u Istri.


Užu ekipu čine glavna organizatorica Emina Popović Sterpin i Doris Blašković, voditeljica Ureda za goste. Raduje nas što se vratila Iris Mošnja, zadužena za odnose s javnošću i koja će uz Davora Schunka voditi promocije knjiga. Voditeljica prodaje i ove godine je Tina Zenzerović, a njezina pomoćnica je Tatjana Batalić. U kreativnom timu su opet i naši dugogodišnji suradnici, dizajner Matko Plovanić i voditelj tehnike Marko Bolković.


Nakon što nam se pridružila na lanjskom Libriću, s nama surađuje i Petra Lukež, urednica kataloga i web-stranice. Scenografiju potpisuje Breza Žižović. U svemu nam pomaže i savjetuje nas Magdalena Vodopija. Talijanski dio programa osmislile su pak članice Programskog odbora Monte Librića Tamara Brussich i Liana Diković.



Kakav je ove godine odaziv škola i vrtića?


– Zanimljiva i atraktivna tema i ove godine privukla je veliki broj predškolske i školske djece. Interes je opet vrlo velik, javljaju nam se škole iz cijele Istre pa i Rijeke i okolice. Pokušavamo svima udovoljiti, iako nam interes uvijek uvelike prelazi kapacitete prostora. Tome pokušavamo doskočiti organizirajući dodatne programe i radionice, jer želimo da svi budu zadovoljni.