Natječaj

“Sida” Ivana Zrinušića najbolja na ovogodišnjem Festivalu europske kratke priče

Hina

U srijedu počinje program i u partnerskom gradu Rijeci, gdje će u tamošnjem Caffe baru Tor riječke autorice Tea Tulić i Željka Horvat Čeč s moderatoricom, književnom teoretičarkom Marijom Ott Franolić razgovarati o ženskom pismu i rodnoj poziciji u književnosti



Priča »Sida« osječkoga autora Ivana Zrinušića, koja nudi drugačiji pogled na razdoblje postjugoslavenske tranzicije, proglašena je u utorak navečer u Zagrebu najboljom kratkom pričom ovogodišnjeg natječaja Festivala europske kratke priče (FEKP) i Centra za kreativno pisanje (CeKaPe).


O pobjedniku natječaja 16. FEKP-a »Različitost: slobodna tema«, vezanu uz propitivanje granica na različitim razinama – fizičkim, emotivnim, iskustvenim, spolnim, rodnim, generacijskim, klasnim te književnim, odlučivao je peteročlani žiri koji su činili književni kritičar Stjepan Balent kao predsjedavajući, te kao članovi Andrija Škare, Korana Serdarević, Sven Popović i Vladimir Arsenić.


Ove su godine na natječaj pristigle 232 priče. Natječaj i proces odabira provodio se tajno – rukopisi su pristigli pod šiframa, a prvonagrađena priča, kako se ističe u objašnjenju žirija koje su na proglašenju u Teatru &TD pročitali Škare i Serdarević, izdvojila se iz korpusa pristiglih priča suvereno vođenom naracijom, upečatljivošću prikazanih likova i zaokruženošću.




»Autor u njoj nudi drugačiju perspektivu na tematiku postradnih, postraumatskih i postranzicijskih priča prostora bivše Jugoslavije«, smatra žiri.


Ivan Zrinušić objavljivani je autor, višestruki finalist natječaja Na vrh jezika (poezija), Sedmica i Kritična masa (proza) i Crna ovca (proza). Dosad je objavio »Netko nešto ništa« (2010.), »Bilirubin« (2011.), »Vidiš kako je lijepo« (2012.), »Tri mrava« (2013.), »Najbolje je da se ne javljaš« (2014.), »Mrtvom je jasno« (2017.). Živi u Osijeku.


Sve priče koje su ušle u uži izbor, njih deset, bit će od srijede dostupne na web stranici 16. FEKP-a.


Prvonagrađenom je autoru pripala nagrada u obliku dva tjedna boravka u baltičkoj rezidenciji za pisce Ventspils u Latviji a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala u Gradskom kazalištu Gavelli u petak 2. lipnja.


Drugonagrađena je priča »Ja, dželat« Srđana Miljevića iz Beograda. Autor je dobio petnaestodnevni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce u organizaciji udruge Kurs.


Treću nagradu, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a u Gorskom Kotaru, dobila je Zvjezdana Jembrih iz Zagreba za priču »Danica«.


Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali iračko-finski pisac i redatelj Hassan Blasim, angolski književnik s brazilskom adresom Ondjaki, najznačajniji suvremeni portugalski pisac José Luís Peixoto, australsko-britanski književnik i dobitnik Bookera DBC Pierre, te Rosa Montero, jedna od najcjenjenijih suvremenih španjolskih autorica.


Riječ je o čitanim i nagrađivanim piscima, dobitnicima najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent, pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost, čija su djela prevođena u svijetu.


Zagrebačkoj su se publici predstavili kroz kratke razgovore s moderatorima u kojima su se dotakli svojih književnih interesa i literarnih opusa, a svatko je pročitao po jednu ili više kratku priču.


Ove je godine festivalska tema »Luka Europa«, o Europi kao mjestu susreta sličnosti i razlika, o kojoj su gostujući autori govorili u kontekstu vlastitog spisateljskog iskustva.


Počinje program u Rijeci


Festivalski se program u srijedu nastavlja razgovorima u Kaptol Boutique Cinema, gdje će Hassan Blasim, kojega je Guardian proglasio »vjerojatno najvećim živućim piscem arapskog jezika«, u razgovoru s književnikom Zoranom Ferićem predstaviti svoju zbirku »Irački Krist«, nakon čega će o novom uzletu hrvatske kratke priče u programu »Napisano u Hrvatskoj« govoriti Nikola Leskovar, Natalija Miletić, Valent Pavlić i Nora Verde.


U srijedu počinje program i u partnerskom gradu Rijeci, gdje će u tamošnjem Caffe baru Tor riječke autorice Tea Tulić i Željka Horvat Čeč s moderatoricom, književnom teoretičarkom Marijom Ott Franolić razgovarati o ženskom pismu i rodnoj poziciji u književnosti.


U Botelu Marina čitat će Senko Karuza (Hrvatska), Rosa Montero (Španjolska), Bronka Nowicka (Poljska), Ondjaki (Angola/Brazil), DBC Pierre (Australija/Velika Britanija) i Igiaba Scego (Italija).