Knjiga Bekima Sejranovića

“Sandale”: Roman nastao iz knjige priča

Davor Mandić

Kada čitam, svjestan sam razlike između pripovjedača i autora, ali ova knjiga me toliko uzela, odnosno u njoj me Bekim uvjerio da je sve ovdje istina – rekao je Ferić



RIJEKA Bekim Sejranović sve manje mora brinuti za odaziv publike. Još kad je u pitanju gostovanje u gradu u kojem je proveo formativne godine, nema ni tog nogometa koji može desetkovati dolazak.


Tako je bilo i sinoć, kada se na predstavljanju njegove nove knjige u Filodrammatici okupio respektabilan broj ljudi. 


   U fokusu je bila knjiga koju će neki okarakterizirati romanom, a neki zbirkom priča povezanih glavnim likom, nazvana »Sandale«. Knjigu je objavio V.B.Z., a budući da joj je urednik ujedno i glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina, uz autora je bio prisutan i on. Za kritički pogled bio je pak zadužen Zoran Ferić, a večer je moderirala studentica kroatistike Tina Kovačić. 




   Auditorij je mogao saznati da je knjiga »Sandale« imala neuobičajen put do objavljivanja. Ideja je krenula od želje za objavljivanjem prve Sejranovićeve knjige, zbirke priča »Fasung«, koja je izišla davno u maloj nakladi i koja gotovo i ne postoji.


U međuvremenu je Sejranović objavio dva romana koja su postigla priličan uspjeh pa je ideja o objavljivanju »Fasunga« bila vraćanje vidljivosti nepravedno zapostavljenoj knjizi.


No iz nje su uzete samo dvije priče, a na Glamuzinin nagovor Sejranović je napisao naramak novih, koje su se s prvima povezale u, složili su se svi predstavljači, skladnu cjelinu, stilski divergentnu, budući da su priče nastajale u razmaku od 20 godina, ali povezanu glavnim likom i općenito atmosferom. 


   Ferić je napomenuo da ga je ova knjiga posebno »uhvatila«. 


   – Kada čitam, svjestan sam razlike između pripovjedača i autora, ali ova knjiga me toliko uzela, odnosno u njoj me Bekim uvjerio da je sve ovdje istina – rekao je Ferić, na što se nadovezao i Glamuzina, pripomenuvši kako je prvi put Bekima čitao prilično davno dok je radio antologiju hrvatske erotske priče »Libido.hr« te kad je odlučio u nju uvrstiti i Bekimovu priču »Sandale«. Priču po kojoj je i nova knjiga dobila ime. 


   – U toj priči Bekim opisuje tog tustog momka kojeg prijatelji drpaju u nedostatku ženskih sisa, pa sam tako nekog i očekivao, ali kada sam ga upoznao prilično sam se iznenadio – rekao je Glamuzina, podsjetivši da je nedavno Sejranović proglašen za najseksi pisca na Balkanu. 


   U dugom razgovoru s piscem posjetitelji su mogli saznati da pisanje doživljava kao povraćanje, pri čemu je čovjeku prvo loše, ali kasnije mu je lakše; da ne misli da pisci imaju obavezu glasno govoriti o problemima s kojima se društvo suočava ako to izričito ne žele, da piše avanturistički roman i da mu je želja napisati knjigu za djecu.