Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Festival

Sa(n)jam knjige u Puli: O slobodi uz sadašnje, a možda i buduće nobelovce

Sa(n)jam knjige u Puli: O slobodi uz sadašnje, a možda i buduće nobelovce
Sa(n)jam knjige u Puli: O slobodi uz sadašnje, a možda i buduće nobelovce
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2018. u 14:09 2018-10-10T14:09:35+02:00

U Pulu dolaze Wole Soyinka, Peter Sloterdijk, Javier Cercas, Goran Stefanovski, Mirko Ilić i više stotina sudionika, domaćih i stranih autora, promotora i nakladnika. Sajam je ove godine posvećen uspomeni na Predraga Lucića

Dvadeset četiri su mu godine, dakle pravo je vrijeme da se zapita o slobodi. Neumorna i draga ekipa pulskog festivala knjiga i autora koji je nemoguće ispravno deklinirati, ali zato u nominativu zvuči sjajno – Sa(n)jam knjige u Istri – i ove godine pripremila je program koji će s razlogom privući u Pulu krajem godine većinu knjiž(ev)nog domaćeg i susjednog življa. U fokusu toga programa bit će sloboda, o kojoj će na ovaj ili onaj način progovoriti plejada domaćih i stranih utjecajnih pisaca i mislilaca.

Ovogodišnji Sa(n)jam održava se od 29. studenog do 9. prosinca u tradicionalno gravitirajućem Domu hrvatskih branitelja u Puli, ali, kako organizatori ističu, i na drugim formalnim i neformalnim točkama gradskoga tlocrta, na kojima će se naći više stotina sudionika, autora i promotora, nakladnika i knjižara te tisuće posjetitelja koji čitaju u Istri ili u Istru dođu zato što čitaju.

Širok spektar gostiju

Od onih koji će čitati ili govoriti javno valja istaknuti prvog afričkog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, borca za slobodno društvo, Nigerijca Wolea Soyinku. Odmah ga slijedi, ako i ne pretiče (no sva je sreća da u pitanjima uma, umjetnosti i kreativnosti ne postoje utrke) Peter Sloterdijk, znameniti njemački filozof i teoretičar, a tu je i Španjolac Javier Cercas, jedan od mogućih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost, kad nagrada preživi seks-skandal i korupciju, zbog čega ove godine nije i neće biti dodijeljena.

Od gostiju će se u Puli moći porazgovarati i s Mirkom Ilićem, ilustratorom i dizajnerom s njujorškom adresom, te Goranom Stefanovskim, dramskim piscem i filmašem s londonskom adresom. Tu je i gost s Islanda, pjesnik i romanopisac Eiríkur Örn Norđdahl s knjigom »Zlo«, a s dalekog norveškog sjevera dolazi i filozof Lars Svendsen, koji će govoriti o filozofiji straha, zla i slobode, dok će izraelski filozof Ishay Landa tumačiti zagonetke masovnog društva.

Sedamdeset programa

Osim njih, dolazi talijanski stripaš Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, dok će domaće slobodarske boje zastupati: Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak i dr.

– Njihove knjige, a i njih same, moći će se naći u sajamskoj knjižari. Ove godine postavljamo salon knjiga s naslovima više od 200 domaćih i stranih nakladnika, izloženima po uzoru na klasične, raskošne knjižare Buenos Airesa – kažu organizatori, dodajući da će se o knjigama i kulturnim fenomenima uopće govoriti na predstavljanjima i raspravljati na okruglim stolovima, da će se doručkovati s autorima, dočekivati suton uz knjigu; dodjeljivat će se i nagrade, dok će se u programima Librić na Sajmu, Hop i Pop lektira razigravati fama o knjizi za buduće generacije.

– U više od 70 programa kretat ćemo se mitskim, književnim, ali i stvarnim zemljama slobode, od Jeruzalema i Visa do Istre – Makedonijom, Nigerijom, Islandom, Njemačkom, Italijom, Austrijom, Norveškom, Izraelom, Španjolskom, Slovenijom, Hrvatskom... – zaključuju organizatori, posvećujući ovo, slobodarsko izdanje Sajma uspomeni na preminulog i neprežaljenog Predraga Lucića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.