Sajam knjiga u IStri

Romani mladih autora: Nove knjige Ivice Ivaniševića, Borne Vujčića i Jasne Žmak

Vanesa Begić

Borna Vujčić i Jasna Jasna Žmak  / Foto M. MIJOŠEK

Borna Vujčić i Jasna Jasna Žmak / Foto M. MIJOŠEK

U programu »Autor čita autora« predstavljene su knjige Borne Vujčića »Nužno zlo« i Jasne Jasne Žmak »Moja ti«



PULA Roman Ivice Ivaniševića, čija se radnja zbiva u autentičnom Splitu iz 1969. godine, u onih nekoliko dana kad je cijeli svijet bio zaokupljen iščekivanjem prvih čovjekovih koraka na Mjesecu, ima sve odlike sjajne proze – i dramaturški preciznu strukturu fabule, i vještinu pripovijedanja zbog koje se čita u dahu – kazali su Emir Imamović Pirke, Slavoljub Stanković i Vojo Šiljak prilikom predstavljanja nove knjige ovoga splitskoga autora, naslovljene »U sedlu je tijesno za dvoje«. 


Imamović je naglasio da je Ivanišević autor posebnog humora, a u fokusu njegova romana je obitelj, sasvim (ne)obična, čiji su protagonisti majstorski okarakterizirani. Stanković je rekao da je ta priča o obitelji ispričana iz perspektive najmlađeg člana – dječaka Tome koji, kada obitelj postane disfunkcionalna, pronalazi svoga zaštitnika u omiljenom strip-junaku Arizoni Džou. Tom neustrašivom kauboju bit će teže suočiti se sa situacijom u Tomovoj obitelji negoli boriti se s opasnim negativcima.


U programu »Autor čita autora« predstavljene su knjige Borne Vujčića »Nužno zlo« i Jasne Jasne Žmak »Moja ti«. »Nužno zlo« je debitantski roman 22-godišnjeg studenta dramaturgije čija je radnja smještena u ambijent izmišljene zagrebačke gimnazije, a prati natjecanje među razredima za što bolji uspjeh ne bi li osvojili nagradni izlet. Autor školski život pretvara u političku alegoriju gdje su razredi države, pojedini učenici postaju vođe, a ostali su puk te im sudbina ovisi o odlukama onih na vrhu. Roman uvjerljivo oslikava život tinejdžera, a kroz prikaz školskog mikrosvijeta kao preslike ideološki podijeljenog hrvatskog društva, važnost pridaje i političkoj dimenziji priče.




Jasna Jasna Žmak, Puljanka sa zagrebački adresom, autorica je knjige »Moja ti«, gdje je lajtmotiv ljubavna svakodnevica (fiktivne) autorice čiji se identitet mjestimice poklapa s identitetom autorice koja potpisuje knjigu, ali mu nikada nije istovjetan. Kao jedna od važnijih tema nameće se ljubav između dvije djevojke, koja je tretirana jednostavno kao – ljubav.