Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Satirom po Hrvatskoj

Roman koji je na tragu NewsBara i Ferala: Kakva ozbiljna analiza svela bi se na: "J*bi ga"

Foto ilustracija
Foto ilustracija
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2018. u 11:25 2018-10-26T11:25:40+02:00

Glavni protagonist romana odluči napisati tekst o izmišljenom liku za jedan online portal pa nastaje priča o Andriji Kralju, visokom dužnosniku u doba NDH, koji je, iako  čvrsto uvjeren u ideju hrvatstva, spasio brojne Srbe i Židove

Satirični roman »Biste bez lica« blizak je onome što možete vidjeti na NewsBaru, odnosno na tragu je onog što se nekad moglo čitati u Feralu. Ove poveznice s odličnim satiričnim TV kanalom i nekadašnjim vrhunskim tjednikom jasna su odrednica u odluci čitati ili ne roman Josipa Vujčića. Naime humor koji Vujčić nudi znade biti dalmatinski grub, neugodan i vrlo direktan, a ismijavanju je podložno ama baš sve, pa je sigurno da se klasičnim konzervativcima sklonim tradicionalnim vrijednostima obitelji i vjere ova knjiga neće dopasti. I obrnuto. Bit će mnogo onih koji će je čitati s guštom i smijati se uspješnom ismijavanju hrvatske suvremene stvarnosti.

Priča ide ovako. Martin Oblak u ranim je tridesetim i umjesto poslom dizajnera okoliša radije se bavi internetskim novinarstvom »piskarajući za jedan u nizu online portalčića«. Sklon kritici i ismijavanju, odluči napisati tekst o izmišljenom liku pa nastaje priča o Andriji Kralju, visokom dužnosniku birokracije u doba NDH, koji je, iako je bio čvrsto uvjeren u ideju hrvatstva, spasio brojne Srbe i Židove. Dakle može se biti ustaša i spašavati ljude druge vjere i nacionalnosti, poručuje Oblak kroz svoj tekst nadajući se dobroj zezanciji.

No nedugo po objavljivanju javlja se na portalu tekst čovjeka koji tvrdi da je poznavao Kralja, idola njegove obitelji. Za priču se potom zaintersira i vodeća TV postaja zvana Prava TV, tema postaje sastavni dio konferencija za novinare predsjednice Hrvatske, u priču se uključuju brojne druge političke stranke i udruge koje podupiru »lik i djelo Andrije Kralja«, kao i oni koji su žestoko protiv, a u Makarskoj se planira imenovati trg Andrije Kralja i postaviti njegova bista! Jednom rječju – izmišljena satirična priča postala je nimalo bezazlena stvarnost.

Manipulacija javnošću

U središtu pažnje ovako postavljene priče nedvojbeno je ono čemu svjedočimo već godinama – manipulacija javnošću. Ni iz čega stvori se nešto što potom zaokuplja pažnju gotovo cijele Hrvatske te ljude tjera u sukobe i svađe. Martinova je poluduhovita kreacija, kako kaže jedan od likova, »postala jeftin rekvizit u tuđim rukama, oruđe za obmanu i manipulaciju javnosti«.

biste_bez

Naravno, u toj priči najbitniju ulogu ima (loše) novinarstvo, koje je u ovoj knjizi kroz lik lijepe, ali emocionalno hladne novinarke Franke, ali i vlasnika portala te samog Martina, izvrgnuto ruglu i ismijano, a još su gore prošli ama baš svi političari koji su tek oruđe u rukama lukavih i vještih PR stručnjaka, u ovoj priči oslikanih u likovima Maria i Marija. Jedan je PR stručnjak predsjednice, drugi glavnog oporbenog oponenta, ali dečki sjajno surađuju i međusobno se jako dobro poznaju i to stoga što su u čvrstoj homoseksualnoj vezi.

Vujčićeva politička satira ima i puno elemenata travestije, za što je pak itekako zaslužna hrvatska politička scena, sama po sebi često puna rugla i nemorala. Zbivanja koja pratimo često su, iako očigledno slijede stvarnost, na granici bizarnog i grotesknog, a osmišljeni likovi imaju snažnu karikaturalnu crtu, bilo da pripadaju vlasti ili opoziciji, ili pak dolaze iz drugih okvira poput novinarstva ili PR agencija. Naravno, pri stvaranju likova i situacija Vujčić uporište ima u stvanosti pa pojedini likovi neodoljivo podsjećaju na neke od stvarnih aktera današnje hrvatske političke scene, a parole i izreke kao da smo već negdje čuli, poput natpisa na bisti Andrije Kralja na kojoj bi trebalo pisati – Heroj među zločincima.

Heroj bez lica

Vujčićeva satira vrlo je bogata i s jezične strane. Uz dalmatinsku ikavicu, zagrebački kajkavski i književnu štokavštinu, tu je i čisti srpski koji koriste predstavnici srpskog veleposlanstva u Zagrebu, književni engleski, ali i njegova fonetska hrvatska verzija, kao i fonetska verzija hrvatskog iz usta engleskog govornika. Vrlo su zanimljivi i kvalitetni dijalozi koje autor često prati komentarima, svojevresnim didaskalijama koje obogaćuju i taj dijalog i likove i priču, idealno se tom raznovrsnošću uklapajući u raznovrstan i bogat rječnik cjelog romana prepunog iskričavih duhovitosti, sarkazma i ironije.

Značajan dio teksta predstavlja i glazba, i to ona suvremena pop ili rock provenijencije. Tako svako od 33 poglavlja počinje stihom iz neke pjesme, pri čemu se mjesta našlo i za McCartneya i Springsteena, ali i Olivera i Zrinka Tutića.
Ta »glazbena strana« romana služi da bi se ipak nešto lakše »provarilo« ismijavanje i izrugivanje, kojeg je dio i sam naslov koji izvire iz epizode postavljanje biste Andrije Kralja u Makarskoj. Naime budući da ne postoji fotografija tog čovjeka, njegovi štovatelji odlučili su napraviti bistu – bez lica! I napravili je.

S natpisom »Heroj među zločincima«. Parodija je očigledna i vrlo uspješna, a zašto se Vujčić odlučio za satirični i parodijski pristup ponajbolje pojašnjava njegov glavni lik Martin Oblak, koji, kaže, već neko vrijeme smatra »kako se o domaćoj poltici isključivo isplati pisati kroz parodiju. Bilo kakva ozbiljna analiza doslovno bi se svela na dvije riječi: »Jebi ga«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.