Noviteti u knjižarama

Profil objavio “Dnevnik iz Guntanama” Mohamedoua Oulda Slahija

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Godine 2010. američki savezni sudac naložio je Slahijevo hitno puštanje, ali se vlada na tu odluku žalila. Vlada SAD-a nikada ga nije kazneno gonila ni zbog kakvog zločina, ali je i dalje zatočen u Guantanamu



U izdanju Profila upravo je objavljen “Dnevnik iz Guntanama” Mohamedoua Oulda Slahija, potresno svjedočanstvo čovjeka koji je već godinama zatvoren u američkom logoru Guantanamo na Kubi zajedno s drugim muslimanima osumnjičenim za terorizam i suradnju s Al Qaidom iako nikakva optužnica protiv njega nije podignuta.


Mohamedou Ould Slahi u svojem dnevniku opisuje život u tom logoru, svakodnevni režim, kako izgledaju ispitivanja, detaljno opisuje svoj slučaj, što mu se ondje događalo, kako je bio podvrgnut fizičkom i psihičkom pritisku te mučenju.




Njegovi odvjetnici godinama su se borili da dnevnik bude objavljen i da se s njega skine oznaka tajne. Nakon višegodišnje borbe s tajnim službama, u tome su napokon uspjeli.


Golema pobjeda u borbi za ljudska prava, iznimno važan izdavački pothvat, beskrajno važno svjedočanstvo – tek neki su od komentara kojima je popraćen izlazak knjige „Dnevnik iz Guantanama“.


Mohamedou Ould Slahi rođen je 1970. godine u jednome mauritanskom gradiću. Dobio je stipendiju za studij u Njemačkoj gdje je nekoliko godina i radio kao inženjer.


Početkom devedesetih godina dva puta bio je u Afganistanu dati podršku tamošnjim mudžahedinima u borbi protiv prosovjetskih vlasti te je tamo došao u kontakt s Al Qaidom, ali je – kako tvrdi – 1993. godine s njom prekinuo svaku vezu. No, nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine na New York i Washington američke su vlasti krenule u hvatanje svih onih za koje su sumnjali da su članovi Al Qaide.



Vizija pakla, strašnija od Orwella, strašnija od Kafke.


John le Carré



Slahi se 2000. godine iz Njemačke vratio se u Mauritaniju. Sljedeće godine, na zahtjev Sjedinjenih Država, pod nikad dokazanom sumnjom da je član Al Qaide pritvorile su ga mauritanske vlasti i otpravile u zatvor u Jordanu; potom je prevezen u bagramsku zračnu bazu u Afganistanu te na koncu 5. kolovoza 2002. godine u američki zatvor u Zaljevu Guantanamo na Kubi gdje je podvrgnut teškome mučenju.


Godine 2005. Slahi je počeo raditi nešto jedinstveno. Naučio je engleski i na tom jeziku, u formi pisama odvjetnicima, počeo pisati dnevnik kako bi svi jednom saznali što se njemu, ali i stotinama drugih tamošnjih zatočenika u Guantanamu, događalo.


U svom dnevniku opisuje svakodnevni režim, kako izgledaju ispitivanja, detaljno opisuje svoj slučaj, što mu se tamo događalo, kako je bio podvrgnut fizičkom i psihičkom pritisku te mučenju, pa je jednom bio čak izveden i na lažnu egzekuciju, a sve to opisuje začuđujuće smireno, bez ikakvog vidljivog bijesa prema onima zbog kojih se tamo nalazi.


Njegovi odvjetnici godinama su se borili da dnevnik bude objavljen i da se s njega skine oznaka tajne. Nakon višegodišnje borbe s tajnim službama u tome su napokon uspjeli, iako je dnevnik drastično cenzuriran. Ali i tako okljaštreni Slahijev dnevnik izazvao je senzaciju.


Godine 2010. američki savezni sudac naložio je Slahijevo hitno puštanje, ali se vlada na tu odluku žalila. Vlada SAD-a nikada ga nije kazneno gonila ni zbog kakvog zločina, ali je i dalje zatočen u Guantanamu.


Knjigu je uredio Larry Siems – poznati američki borac za ljudska prava i aktivist, a do dnevničkih zapisa zatvorenog Slahija došao je preko njegovih odvjetnika.