Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Seksualni skandal

Prihvaćena ostavka četiri člana Švedske akademije koja dodjeljuje Nobela za književnost

Anders Olsson, tajnik akademije / Reuters
Anders Olsson, tajnik akademije / Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2018. u 17:07 2018-05-07T17:07:59+02:00

Književnici Lotta Lotass, Sara Stridberg i Klas Ostergren zatražili su da napuste akademiju prošlog mjeseca kada je došlo do duboke podjele zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja i kršenja pravila o sukobu interesa. Četvrta ostavka je ona Kerstin Ekman koja nije bila aktivna u odboru od 1989.

STOCKHOLM Članovima Švedske akademije, tijela koje bira dobitnika Nobelove nagrade za književnost, dopušteno je da napuste tu organizaciju nakon što su zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja podnijeli ostavke.

Četvero članova su to 18-ročlano tijelo napustili nakon što su prošlog tjedna akademija i kralj Karl Gustaf XVI, pokrovitelj akademije, odobrili promjene statuta iz 1786., kaže se u izjavi od ponedjeljka.

Do tih promjena statuta članstvo u Švedskoj akademiji bilo je doživotnote članovi nisu mogli podnijeti ostavku. Književnici Lotta Lotass, Sara Stridberg i Klas Ostergren zatražili su da napuste akademiju prošlog mjeseca kada je došlo do duboke podjele zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja i kršenja pravila o sukobu interesa.

Četvrta ostavka je ona Kerstin Ekman koja nije bila aktivna u odboru od 1989. godine zbog nezadovoljstva odgovorom akademije na prijetnje smrću tadašnjeg iranskog vjerskog vođe ajatolaha Homeinija književniku Salmanu Rushdiju.

Prošlog je tjedna Švedska akademija najavila da uslijed skandala i ostavki članova neće proglasiti dobitnika Nobelove nagrade na književnost za 2018. te da će on biti proglašen iduće godine istodobno s laureatom za 2019., a kao razlog za tu odluku navela je potrebu da se regrupira i vrati povjerenje u instituciju.

Gubitak povjerenja izazvan je sukobom unutar akademije o tome kako reagirati na optužbe za seksualno napastovanje protiv Jean-Claudea Arnaulta, supruga jedne od članica odbora za dodjelu Nobela za književnost, pjesnikinje Katarine Frostenson. Zbog seksualnog skandala odstupila je i čelnica akademije, kao i supruga optuženog.

Arnaulta 18 žena optužuje za seksualno napastvovanje, što on negira. Frostenson je, pak, prekršila pravila o sukobu interesa jer nije objavila da je suvlasnica jedne kulturne institucije koju je sufinancirala Švedska akademija. Nakon što Frostenson zbog toga nije isključena iz akademijina odbora, nekoliko je članova u znak prosvjeda podnijelo ostavke.

Ukupno osam od 18 članova odbora trenutno nije aktivno. »Počeli smo razgovarati o novim članovima«, rekao je listu Sveska Dagbladet Anders Olsson, koji obnaša dužnost tajnika akademije. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.