Dani hrvatskog jezika

Predstavljena knjiga “Pravopisne studije” Lade Badurine, prva takva u domaćoj filologiji

Kim Cuculić

Lada Badurina i Krešimir Mićanović / Foto: I. TOMIĆ

Lada Badurina i Krešimir Mićanović / Foto: I. TOMIĆ

U knjizi »Pravopisne studije« predstavljeno je predstandardizacijsko i standardizacijsko razdoblje hrvatskoga jezika. Autorica piše o hrvatskoj pravopisnoj praksi kroz povijest, pouzdano i akribično, rekao je Krešimir Mićanović



RIJEKA Knjiga »Pravopisne studije«, autorice Lade Badurine, predstavljena je na Filozofskom fakultetu u Rijeci u organizaciji Odsjeka za kroatistiku.


Riječ je o izdanju Matice hrvatske koje donosi 17 studija o pravopisnoj problematici hrvatskoga standardnog jezika.


Ovo znanstveno djelo predstavljeno je u okviru Dana hrvatskog jezika, a prema riječima dekanice riječkog Filozofskog fakulteta Ines Srdoč-Konestre, knjiga se predstavlja u okviru 20. godišnjice Filozofskog fakulteta u Rijeci te 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci. Pročelnica Odsjeka za kroatistiku Sanja Zubčić podsjetila je i na 30. godišnjicu časopisa »Fluminensia«.




Vezano uz knjigu Lade Badurine, Zubčić je kazala da »Pravopisne studije« pokazuju kako se pravopisu pristupa analitički, studiozno i znanstveno utemeljeno.


Na sadržaj knjige osvrnuo se recenzent Krešimir Mićanović, rekavši da ona ima tri glavna dijela: teorijsko-metodološki, središnji (posvećen povijesti hrvatskog pravopisa) te treći, koji pravopisnu problematiku smješta u širi kontekst standardizacije hrvatskoga jezika.


– Pravopis je samo naizgled »dosadno« područje, no zapravo je pravopisna problematika vrlo uzbudljiva i intrigantna, jer se u njoj prelama politika identiteta neke zajednice. Politika obrazovanja uvijek je dio šire politike, pa i pravopisne knjige ovise o podršci prosvjetnih vlasti.


U knjizi »Pravopisne studije« predstavljeno je predstandardizacijsko i standardizacijsko razdoblje hrvatskoga jezika. Autorica piše o hrvatskoj pravopisnoj praksi kroz povijest, prikazuje zanimljivu sociolingvističku povijest hrvatskog pravopisanja, dotiče se, primjerice, i pravopisa u vrijeme NDH, posljedica Novosadskog dogovora, a analizira i pravopise Babića-Finke-Moguša te Anića i Silića. Riječ je o prvoj knjizi ovakve vrste u domaćoj filologiji, kojom je Lada Badurina ponudila pouzdano i akribično djelo o povijesti hrvatskog pravopisa – naglasio je Mićanović.


O knjizi je s aspekta teorijsko-metodološke analize govorila Mihaela Matešić, osvrnuvši se između ostalog i na političke i ideološke prijepore oko pravopisa. Na kraju iscrpnog izlaganja Matešić je istaknula da je knjiga »Pravopisne studije« napisana na najvišoj znanstvenoj razini. Autorica Lada Badurina zahvalila je suautorima i suautoricama nekoliko objavljenih studija, a uputila je zahvalu i svima koji su pomogli u radu na knjizi.


Lada Badurina hrvatska je jezikoslovka i sveučilišna profesorica iz Rijeke. Bavi se problemima hrvatskoga standardnog jezika, posebice pitanjem pravopisne norme. Suatorica je Matičina »Hrvatskoga pravopisa« te autorica i priređivačica nekoliko knjiga.