"Ljubav u doba recesije"

Predstavljen novi roman Srećka Cuculića: ‘Recesija je naša kolera’

Nela Valerjev Ogurlić

Srećko Cuculić i Mišo Cvijanović / Snimio Marko GRACIN

Srećko Cuculić i Mišo Cvijanović / Snimio Marko GRACIN

Razmišljao sam o naslovu i sjetio se Marquezove »Ljubavi u doba kolere«. Bio sam očevidac jednog ružnog prizora u autobusu kad je muž udario ženu i onda mi je sinulo da je recesija zapravo naša kolera, kaže Cuculić



RIJEKA Novi roman riječkog književnika Srećka Cuculića »Ljubav u doba recesije« predstavljen je u Antikvarijatu Ex libris, a objavljen je također u nakladi Ex librisa. Razgovor s autorom vodio je Mišo Cvijanović, koji je istaknuo da je Srećko Cuculić »najrječkiji« pisac 20. i 21. stoljeća, jer se u svim svojim knjigama uvijek dotiče Rijeke.


– On je pored toga i autobiografski pisac, jer u svoja djela svjesno ili podsvjesno uvlači svoj život. Cuculićeve knjige čitaju se bez daha i do posljednjeg daha. Kao pisac on je vrlo slikovit i živ, a za razliku od nekih drugih pisaca, bez retuša piše o sebi i svojoj obitelji. Srećko Cuculić piše izrazito iskreno i otvoreno – osvrnuo se Cvijanović.


U romanu »Ljubav u doba recesije« središnji je lik Starac koji se svakodnevno vozi riječkim autobusom, popularnom »četvorkom«. Kako je objasnio autor, radni naslov bio je »Autobus za Kozalu«, no to mu je zvučalo suviše mračno.




– Razmišljao sam o naslovu i sjetio se Marquezove »Ljubavi u doba kolere«. Bio sam očevidac jednog ružnog prizora u autobusu kad je muž udario ženu i onda mi je sinulo da je recesija zapravo naša kolera. Jedan od likova romana je moj unuk Rafael, koji se rodio upravo kad sam otišao u mirovinu. A zašto autobus? Pa u autobusu imaš sve – živopisne likove, razgovore i situacije. Samo treba uzeti olovku i sve to zapisivati – kazao je Cuculić.


U razgovoru s Mišom Cvijanovićem autor je objasnio zašto je umjesto književnosti u Zagreb otišao studirati šumarstvo, a bilo je razgovora i o nogometu, legendarnom nogometnom vrataru Branku Kralju,  Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji i Cuculićevim kolegama iz školskih klupa – kasnije riječkom intendantu Dragi Crnčeviću, akademiku Nedjeljku Fabriju i o sveučilišnom profesoru književnosti Mladenu Dorkinu. Cuculić se prisjetio i da je svoj prvi roman »Pomirenje« napisao kad je imao 30 godina.


– Za pisanje romana čovjek ipak treba biti malo zreliji. Radnja »Pomirenja« odvija se u riječkoj luci, koja je 1960-ih godina bila prepuna brodova. Za roman jesi ili nisi. Ja sam bio predodređen za pisanje romana, a za poeziju nikad nisam bio – kazao je Cuculić, dodajući da već razmišlja o novoj knjizi jer tema ima uistinu mnogo.


Srećko Cuculić rođen je 1937. u Škrljevu, a »Ljubav u doba recesije« mu je četrnaesti roman. Najveću popularnost stekao je romanom »Fijumanka«, koji je dosad doživio četiri izdanja. U glazbenom dijelu programa nastupio je jazz bend u sastavu Karlo Ilić, Rajko Ergić, Dorian Cuculić (autorov unuk) i Edin Botić, a ulomke iz romana čitala je Marina Banićević. Urednik knjige je Karlo Ilić, dok dizajn potpisuju Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić.