Prijave do 1. srpnja

Pokrenut “Post scriptum”. Nagrada za književnost objavljenu na društvenim mrežama

Davor Mandić

Nova književna nagrada

Nova književna nagrada



Društvene mreže sve su veći poligon za objavljivanje raznih književnih žanrova. Prepoznala je to i udruga Kultipraktik Krune Lokotora, aktivnog freelance urednika i knjižnog djelatnika, te osnovala novu književnu nagradu »Post scriptum«, kao nagradu za književnost na društvenim mrežama. Nagrada će se dodijeliti na KaLibar bestivalu u Zadru, kaže Lokotar, a sastojat će se od nastupa na bestivalu, priznanja i objave knjige kod uglednog izdavača sa svim pripadajućim autorskim pravima, te eventualno od sponzorskih financijskih i robnih donacija.


Za nagradu se mogu natjecati svi hrvatski državljani prijavljeni na Facebook stranicu Književna nagrada Post scriptum svojim autorskim Facebook profilima ili stranicama. Prijaviti se mogu autori osobno, može ih prijaviti treća osoba ili žiri nagrade, koji čine: Kruno Lokotar, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Adrijana Vidić. Prijavljeni ili njegov prijavitelj treba do 1. srpnja 2016. prirediti i poslati biografiju autora i dokument formata .doc, .docx ili .rtf s najmanje 40 Facebook postova svih žanrova koje smatra relevantnima, objavljenih u razdoblju od 15. lipnja 2015. do 15. lipnja 2016., s navedenim datumima objave, na adresu: [email protected]. U obzir za žiriranje, ističe se, dolaze isključivo i nigdje drugdje osim na Facebooku objavljeni tekstovi.


U svrhu provjere valjanosti prijave (objave postova u natječajem propisanom opsegu i roku) autor treba žiriju omogućiti provjeru na natječaj prijavljenog sadržaja na vlastitom profilu, a u slučaju da autore na natječaj prijavljuje žiri ili treća osoba, autori trebaju e-mailom dostaviti pismenu suglasnost za sudjelovanje u natječaju. Žiriranje će se odvijati u etapama. Prvo će žiri na Facebook stranici Nagrade odabrati i objaviti popis 20 autora koji su ušli u širi izbor. Nakon toga će objaviti imena pet autora užeg izbora, kao i dio njihovih postova, a pobjednik će biti proglašen prije održavanja Kalibar bestivala.




Sve relevantne informacije o Nagradi bit će objavljivane na Facebook stranici nagrade, a zanimljive su i obaveze dobitnika nagrade, koji će morati izbrisati 60 posto nagrađenih postova i omogućiti žiriju odabir postova iz cjelokupnog na Facebooku originalno objavljenog materijala, kao i onoga koji nastane nakon 15. lipnja 2016. godine u svrhu uvrštavanja u knjigu. Kao temeljnu svrhu nagrade organizatori ističu poticanje i popularizaciju književnosti na društvenim mrežama i u društvu.