Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
24. ožujka 2019.
Bogat program

Peti Festival svjetske književnosti: Dolaze Kracht, Krüger, Kehlmann, Claudel...

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2017. u 10:44 2017-07-12T10:44:23+02:00

Od domaćih književnika sudjelovat će, uz ostale, i Dubravka Ugrešić i Igor Štiks, koji će predstaviti svoje nove romane, a istaknuto je i da se od početka festivalom nastoje povezati književnost i druge umjetnosti: film, likovne umjetnosti, glazba

ZAGREB U fokusu 5. festivala svjetske književnosti bit će književnost njemačkog govornog područja. Festival, koji će biti održan u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna, okupit će šezdesetak gostiju, a osim gostiju iz Njemačke, Austrije i Švicarske, organizatori najavljuju i goste iz SAD-a, Francuske, Italije, Španjolske, Portugala, Gvatemale, svih susjednih zemalja.

Programski direktor Seid Serdarević najavio je da će Festival otvoriti Daniel Kehlmann, jedan od najvažnijih suvremenih njemačkih pisaca. Više Kehlmannovih romana prevedeno je na hrvatski jezik, uz ostale i »Mjerenje svijeta« o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu. Književnost njemačkog jezika zastupat će i za mnoge kontroverzni Švicarac Christian Kracht te Michael Krüger, po mnogima najveći njemački pjesnik i urednik. Među brojnim gostima svakako valja izdvojiti Phillipea Claudela, francuskog književnika čija su djela prevedena na tridesetak jezika, te gostovanje crnogorskog književnika Ognjena Spahića, dobitnika Nagrade Meša Selimović i Nagrade Europske unije za književnost.

Od domaćih književnika na Festivalu će sudjelovati, uz ostale, i Dubravka Ugrešić i Igor Štiks koji će predstaviti svoje nove romane. Serdarević je istaknuo da od početka festivalom nastoje povezati književnost i druge umjetnosti: film, likovne umjetnosti, glazbu.

Filmski program ove je godine posvećen suvremenom njemačkom filmu, a realiziran je uz pomoć Goethe Instituta iz Zagreba. Snježana Božin iz Goethe Instituta najavila je da će publika moći vidjeti film »Tschick« Fatiha Akina, jednog od najvažnijih njemačkih režisera srednje generacije, snimljenom po bestselleru Wolfganga Herndorfa. Svi filmovi u programu nastali su po literanim predlošcima, pa tako i »Povratak u Montauk«, domaćoj publici odavno dobro poznatog njemačkog oskarovca Volkera Schlöndroffa, koji je bio u natjecateljskom programu ovogodišnjeg Berlinalea. Publika će moći pogledati i komediju »Opet on« Davida Wrendta. Radnja filma smještena je u 2011. godini, a glavni lik je Hitler. On se budi u Berlinu 2011. godine i postaje zvijezda televizijskih emisija.

U pjesničkom programu Tomislav Bajsić najavio je gostovanje portugalskih i talijanskih pjesnika. Domaći će pjesnici u organizaciji hrvatskog PEN-a, zajedno s kolegama iz 20 europskih gradova, čitati svoja djela na temu Deklaracije o ljudskim pravima UN-a.
Likovni program počinje nekoliko dana prije otvaranja Festivala svjetske književnosti. U Galeriji Josip Račić bit će otvorena izložba dvadesetak domaćih autora koji će izložiti svoje likovne interpretacije knjiga gostiju Festivala i njihove portrete.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown