11. festival autora

Otvoren sajam na brodu ‘Marina’: Glasni riječki vrisak za knjigu

Kim Cuculić

Zoran Simić i ceremonijal-majstor Vojo Šiljak

Zoran Simić i ceremonijal-majstor Vojo Šiljak

Otvorenje je bilo u žestokom rock ritmu,  najavljeno je da će tijekom devet dana festivala biti predesetak programa sa 150 gostiju iz Hrvatske i inozemstva, a uz jak pjesnički program, na ovogodišnjem Vrisku posebna pozornost bit će posvećena publicističkim knjigama



RIJEKA Jedanaesti Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora, otvoren je danas na brodu »Marina«. Početak je bio u žestokom rock ritmu – nastupili su Vava & Turisti, a direktor festivala Zoran Simić podsjetio je na stihove riječkog pop benda Xenia te na 40. godišnjicu punka u Rijeci.


Simić je istaknuo da će tijekom devet dana Vriska biti pedesetak programa sa 150 gostiju iz Hrvatske i inozemstva, zahvalivši na potpori Gradu Rijeci, Ministarstvu kulture i sponzorima. Umjetnički ravnatelj manifestacije Drago Glamuzina izdvojio je neke od naglasaka ovogodišnjeg festivalskog izdanja.


Jedna od programskih linija nazvana je »Čemu pjesnici u oskudno doba?«, a ugostit će pjesnike poput Irene Vrkljan i Mile Stojića.



Pozornost publicistici




– Uz jak pjesnički program, na ovogodišnjem Vrisku odlučili smo posvetiti posebnu pozornost izvrsnim domaćim i stranim publicističkim knjigama. Iz Škotske nam dolazi povjesničar i književnik Neal Ascherson, autor povijesti Crnog mora, a bit će predstavljena i knjiga njemačkog povjesničara Normana Ohlera »Potpuna ekstaza – Narkotici u trećem Reichu«. Igor Mandić otkrit će nam kako je nastajao njegov »Predsmrtni dnevnik«, a na programu je i riječka premijera filma »Igor Mandić, nježno srce i sloboda lajanja« Helene Sablić Tomić. U našem književnom Fokusu bit će pisci Aleš Šteger iz Ljubljane, Selvedin Avdić iz Zenice, argentinsko-talijanska spisateljica Ana Cecilia Prenz Kopušar, Emir Imamović Pirke, Daša Drndić, Boba Đuderija i posljedni dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković.



Umjesto najavljenog Veljka Barbierija, dva pisca kuhala su svojim čitateljima. U kuhinji broda »Marina« Nikola Petković i Zoran Ferić, bivši i sadašnji predsjednik Hrvatskog društva pisaca, kuhali su prvomajski grah. Nikola Petković objasnio je da je on »kuhal fažol, a da je Ferić kuhao grah.« Kako je objasnio Ferić, i nakon Prvog maja kuhali su prvomajski grah jer su oni koji pišu radnička klasa.– Htjeli smo pokazati da smo svi koji pišemo i svi oni koji sudjeluju u stvaranju knjiga pripadnici radničke klase. Zato smo svojim čitateljima pripremili prvomajski grah – kaže Ferić.


U sklopu ovogodišnjeg Vriska prvi put će u Rijeci biti dodijeljena V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine. Na Vrisku će gostovati i G- točka, popularni glazbeno-umjetnički program, a ugostit ćemo i EPK – najavio je Glamuzina.



Nenaklonjeno vrijeme


Na otvorenju se obratio i Zoran Ferić, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, koji je u kontekstu današnjeg vremena koje nije naklonjeno knjizi, izdavaštvu i čitanju istaknuo da trebamo glasno vrištati, kao što je to u svojim djelima činio Janko Polić Kamov. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je svjestan problema u izdavaštvu, a osvrnuo se i na trenutačno prisutne nazadnjačke trendove u hrvatskom društvu, istaknuvši da samo čitanje otvara i širi um. Vrisak je proglasio otvorenim direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo.


Tijekom otvorenja ceremonijal-majstor Vojo Šiljak čitao je pjesme autora vezanih uz Rijeku – Janka Polića Kamova, Milorada Stojevića, Željke Horvat Čeč i Ivana Rogića Nehajeva. Obratila se i gošća iz Argentine Ana Cecilia Prenz Kopušar, koja će danas u Ex librisu predstaviti knjigu »Preko reke, na biciklu«.