22. Sa(n)jam knjige

Odbrojavanje do otvorenja: Sajam knjige u Istri otvara sirijski pjesnik Adonis

Zoran Angeleski

Foto S. Draškić Savić

Foto S. Draškić Savić

Dvije glavne tematske cjeline su »Transatlantik« i »Ljubljana čita«



PULA U četvrtak, 1. prosinca u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja svečano će biti otvoren 22. Sa(n)jam knjige u Istri. Otvorenim će ga proglasiti veliki sirijski pjesnik Adonis, a u programu otvorenja sudjelovat će angolski književnik José Eduardo Agualusa. Ceremoniju će voditi glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin, a u glazbenom dijelu nastupit će pulski udaraljkaš Vedran Vojnić – rekao je na konferenciji za novinare poznati koreograf i redatelj Matija Ferlin koji, uz pomoć dramaturga i pisca Gorana Ferčeca, potpisuje režiju ceremonije otvaranja.


I ove godine cjelokupna hrvatska nakladnička scena seli u Pulu koja u prostore Doma hrvatskih branitelja donosi više od 10.000 naslova, koji će biti sniženi od 10 do 70 posto. Dvije glavne tematske cjeline su »Transatlantik« i »Ljubljana bere« (‘Ljubljana čita’), a velika imena suvremene svjetske i domaće književnosti predvode sirijski pjesnik Adonis i angolski romanopisac José Eduardo Agualusa. Direktorica Sajma Magdalena Vodopija, istaknuvši posebno potporu Grada Pule, Istarske županije, Turističke zajednice Pule, izdvojila je i Arenaturist, koji donira troškove smještaja za više do 200 sudionika programa.


Valter Šarić, direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke, istaknuo je važnost, prošle godine potpisanog, trogodišnjeg javno-privatnog partnerstva ove banke s Gradom Pulom i Istarskom županijom u podupiranju Sajma. Ove godine sajamski katalog, kako je rekla njegova urednica Iris Mošnja, donosi novi koncept – umjesto uobičajenih biografija pisaca i opisa programa, autori, voditelji i svi sudionici programa Sajma sami su napisali svoje (anti)biografije u ich-formi, pa osim kataloške funkcije posjeduje i književnu vrijednost.




Kao i svu scenu, katalog je vrsno oblikovao Mauricio Ferlin, autor vizualnog identiteta. »Sajam je uvijek ludilo; puno je posla, a cilj nam je jednostavno i funkcionalno predstaviti autore i ideju sajma«, zaključio je Ferlin.